A légkondicionáló a hőségben is veszélyes lehet

Hasznos a legforróbb napokon, de a légkondicionáló akár veszélyeket is rejthet.

2024. június 19., 19:21

Szerző:

A hőségriadó idején is érdemes betartani néhány alapszabályt a légkondicionáló használata során – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Kétségtelen, hogy a hőségben nagyon sokat segíthet egy-egy légkondicionáló berendezés a hőérzetünkön, és a számos esetben szinte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ne bénuljanak le bizonyos tevékenységek, amelyek a mindennapi életünkhöz tartoznak.

Kellemesnek érezhetjük, és a hőség okozta panaszokat is enyhítheti, ugyanakkor egészségügyi szempontból számos veszéllyel kell számolni, így a szakemberek azt javasolják, hogy az otthonában mindenki tartson be néhány alapszabályt.

Erre kell figyelni a légkondicionáló használata során

A légkondicionáló beüzemelése előtt nélkülözhetetlen a klímaberendezés megfelelő tisztítása, ugyanis számtalan baktérium telepedhet meg a belsejében, különösen azokban a hónapokban, amikor nincs használatban az eszköz. Egyes baktériumok akár tüdőgyulladást is előidézhetnek, de az asztmában vagy allergiában szenvedőkre, az idősebb személyekre és a dohányosokra nézve is veszélyesek lehetnek.

Sokan bele sem gondolnak, de a túlzott klímahasználat miatt meg is fázhatnak. Furcsának tűnhet, de még a legnagyobb melegben is kialakulhatnak légúti panaszok, ha a túl nagy melegből hirtelen egy túlzottan lehűtött helyiségbe lépünk be. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kinti hőfokhoz képest legfeljebb 6-7 fokkal hűvösebbet állítsunk be otthon: az ennél nagyobb hőkülönbség megfázásos tüneteket eredményez.

A klímaberendezés közvetlen környezete kerülendő, ugyanis a huzat a szemnek is árthat, könnyezhet és fájhat a túl erős légmozgás miatt. Emellett a fül-, illetve a fejfájásért is gyakran a légkondicionáló tehető felelőssé.

Akár reumás panaszok is kialakulhatnak az arra érzékenyeknél. Különösen azoknak érdemes figyelmet fordítaniuk erre, akik már eleve valamilyen reumás problémával küzdenek, illetve akik például ülőmunkát végeznek egy irodában, ahol órákon keresztül ki vannak téve a légkondicionáló hűsebb levegőjének. Akik túl közel tartózkodnak a klímaberendezéshez, azt is megkockáztatják, hogy egy-egy testrészüket túlzott mértékben éri a hideg levegő: a derékfájdalom egy tipikus példa erre.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hűs levegő ellenére a szellőztetés indokolt, így aki egész nap használja a légkondicionálót, annak is érdemes esténként alaposan kiszellőztetni a helyiségeket.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)