Így hűtse le gyorsan a légkondi nélküli autót!

Rengeteg légkondi nélküli autó működik még az országban (vagy csak spórolni szeretne a tulajdonosa), így nem jön rosszul néhány trükk a nyári hőség közepette.

2024. június 19., 09:45

Szerző:

Az Autószektor segítségével most megmutatunk néhány tippet, hogy sokkal stílusosabban és komfortosabban érjen A-ból B-be akár a legforróbb kánikulában, még ha nincs is légkondi a kocsijában.

A jeges palackos légkondi

 

Tegyen otthon a hűtőbe egy fél literes palackban vizet. Hagyhatja teljesen megfagyni. Az autóban az üveget helyezze közvetlenül a szellőzőnyílás rései elé: néhány perc alatt az egész belső tér hűvös lesz. Vigyázzon azonban: a klasszikus légkondicionálóhoz képest ez a rendszer hajlamos nagyon kiszárítani a levegőt, ezért érdemes sokat inni és időnként leereszteni az ablakokat, hogy visszaálljon a megfelelő páratartalom.

Nedves rongy

A jég alternatívájaként nagyon hideg vízbe áztatott nedves rongy is megteszi. A palackhoz hasonlóan ezt is a szellőzőnyílások elé kell helyezni: néhány perc alatt lehűti az autót. Ügyeljen arra, hogy a rongy csak nedves legyen és ne csöpögjön és figyeljen arra is, hogy az anyag ne legyen légzáró hatású, hanem kellően nagy szövésű, hogy megkönnyítse a légcsatornákból a levegő kiáramlását. A kendőre tehet pár csepp mentaolajat is, ezzel még frissebb lesz az autó levegője.

Hűsítő spray

 

Ez innovatív spray, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy azonnali hűsítő és frissítő fuvallatot biztosítson a testnek. Bőrbarát összetevőkkel készült, permetezhető ruhára, cipőre, zoknira, testre, így tökéletes azok számára, akik a hőségben nagy aktivitással dolgoznak. Ez a termék az autó légterének hűtéséhez is használható.

Mini légkondi

USB-ről működő mini légkondi - kevésbé tartozik a "népi bölcsességek" közé, de működik. 

Fényvédő fólia

Az utastérben a kellemes hőmérséklet fenntartásának hatékony módja, ha a napból érkező sugarak nagy részét kiszűri. Ezt úgy érheti el, ha az autó összes ablakára fóliát tesz. Az UV-szűrő fóliák általában a napszemüvegekhez hasonló színűek, ezért leginkább az oldalsó ablakokra alkalmasak. A szélvédők esetében viszont a maximális láthatóságot kell biztosítani, itt a teljesen átlátszó UV-szűrőt kell előnyben részesíteni – írja a lap.

Ezt tegye hőségriadó esetén

Ahogy nő a forróság, úgy nő a veszélye is annak, hogy hőgutát kaphatunk. Sőt, 25-30°C átlaghőmérsékletnél, amikor a napi maximum 33-37°C körül mozog ez sokkal nagyobb arányban fordulhat elő – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásában.

Nyári melegben a bőr hajszálerei kitágulnak az arcon, fülön, végtagokon, ezzel növelik a hőleadást. Melegben általában fáradékonyabbnak, bágyadtabbnak érezzük magunkat akkor is, ha alig mozgunk, hiszen szervezetünk a hőleadással jelentős munkát végez, ami elsősorban a szívműködést terheli meg. A nagy melegben az izzadás kétféle egészségi problémát okozhat: a kiszáradást és a nátriumvesztést. Azonban, ha a párologtatás nem megfelelő, például azért, mert nem iszunk elég folyadékot, akkor a testhőmérséklet emelkedni kezd, ami súlyos következményekkel is járhat.

A hőguta akkor lép fel, amikor hosszantartó meleg hatás miatt a szervezet hőháztartása zavart szenved, a szervezet túlmelegszik, mivel nem tudja leadni a felesleges hőt. A hőgutát a vörös fejről, a forró, száraz bőrről, kifejezéstelen tekintetről, tántorgó járásról, megemelkedett pulzusról és igen magas testhőmérsékletről (az érték elérheti a 43-44°C-ot is) ismerhetjük fel. Az érintett eszméletlen is lehet, kezelés nélkül, akár halálhoz is vezethet az állapot. A beteg maradandó tünetekkel gyógyulhat.

Mit tehetünk a hőség ellen?

Az egyéni védekezés nagyon fontos. Az idősek ne menjenek a forróságban ügyeket intézni, ne főzzenek be sárgabarackot lekvárnak, a vasalás is várhat. Ellenben jót tesz, ha a szobában vizes törölközőket teregetnek ki, lehúzzák a redőnyt, csak éjjel szellőztetnek. A belső térben a 25°C lenne az ideális. Kánikulában hívjuk fel gyakrabban idős, beteg rokonainkat, ismerőseinket, nézzünk rá a szomszédokra, segítsünk a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában. Az idős emberek kevésbé érzik, hogy melegük van, túlöltöznek, elfelejtkeznek a rendszeres folyadékpótlásról.

Nem mindegy, mit fogyasztunk, mit iszunk. A csapvíz önmagában nem elég, mert az izzadással sót, ásványi anyagot is veszítünk. Egy megsózott paradicsom, uborka önmagában is üdítő és pótolhatja az elveszített ásványi anyagot. Igyunk gyakran, együnk lédús gyümölcsöket, görögdinnyét, őszibarackot. Ugyanakkor ne fogyasszunk alkoholt és a kávét is érdemes ilyenkor kerülni, mert ezek vízhajtó hatásúak. Aki ilyenkor extrém sportot űz, vagy a fizikai munkája úgy kívánja, a szokásos a napi 2-2,5 l folyadékfogyasztáson felül még akár 5 liter folyadékot is ihat.

A szökőkút nem jó ötlet, a locsolótömlő viszont igen

A Népegészségügyi Központ kifejezetten ellenzi a szökőkutakban történő megmártózást. Mint írják: a szökőkutak nagy többségében keringtetett víz van, ugyanaz hosszú ideje. Baktériumok, gombaspórák, madár ürülék lehet a vízben – amik többféle betegséget okozhatnak, akár a legionárius betegséget is. Ezt egyébként a légkondicionálótól is megkaphatjuk, ha nincs megfelelően kitisztítva (évente szükséges!). A klimatizált helyiségekben megfázhatunk, ízületeink megfájdulhatnak, ha hosszabb ideig közvetlenül ránk irányul a hideg levegő.”

Ha a városban már vannak párakapuk, esetleg a parkban locsolják a füvet, használjuk ki ezeket a lehetőségeket – ez a vízpermet viszont alkalmas arra, hogy hűtsük magunkat. Azt is megtehetjük, hogy a 10-15 perces tűző napon való tartózkodás után betérünk egy légkondicionált helyiségbe, közintézménybe: okmányirodába, plázába, könyvtárba.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP)