Óriási változás jöhet az iskolai szünidők hosszában, drámai az oka

Nem kizárt, hogy néhány éven belül drasztikusan megváltozhat az iskolai szünetek hossza. 

2024. szeptember 11., 16:30

Szerző:

Legalábbis erről beszélt Setényi János, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatója az InfoRádióban – az interjút a Dívány szemlézte. A szakember elmondta, a klímaváltozás miatt válhat szükségessé az iskolai szünetek teljes rendszerének újragondolása. 

Globális felmelegedés és az oktatás 

Az oktatáskutató kifejtette, 1-2 évig még el lehet ezt a dolgot odázni, azonban utána mindenképpen megoldásokat kell találni a globális felmelegedés okozta problémákra. A kérdés egyébként már idén is kifejezetten aktuális volt, ugyanis mint ismert és ahogyan azt lapunk is megírta a diákok rekkenő hőségben kezdték meg az idei tanévet szeptember 2-án. A kánikula miatt az épületekben is elviselhetetlen volt a meleg, emiatt több intézményben rövidített órákat rendeltek el, az alsó tagozatokban pedig külső programokat szerveztek.

Rekord melegek 

Az előrejelzések pedig azt mutatják ez a tendencia a következő években is kitart majd, sőt a szeptember feltehetően évről évre csak melegebb lesz. Setényi János szerint éppen ezért az oktatási rendszernek teljesen át kell állnia arra, hogy szeptemberben kizárólag tantermen kívüli foglalkozásokat szervezzenek az iskolák. A szakértő ugyanakkor azt mondja, az átalakulás nem kizárólag a rekord melegek miatt lenne szükséges. 

A tanév rendje 

Az oktatáskutató kifejtette, az évszakok megváltozása miatt is fontos lenne újragondolni a tanév rendjét. Mint mondja, Magyarországon a klímaváltozás hatására egyre inkább eltűnőben van a tavasz és az ősz, az év pedig inkább két részből, egy forró, száraz és nagyon hosszú nyárból, valamint egy hideg, nedves, esős télből áll. 

 Nem erre van tervezve a rendszer, hanem a négy évszak váltakozására

– magyarázza Setényi, aki úgy véli emiatt az iskolaépületek helyzetét és milyenségét, sőt a foglalkozások rendezvények és táborok szervezését, a tanév hosszát, valamint a pedagógusok munkarendjét is át kell gondolni. 

Változó hosszúságú szünetek 

Persze első hallásra az iskolai szünetek hosszának változása ijesztően hangzik, de valójában nem rugaszkodik el annyira a a valóságtól. Európában több helyen is egészen más hosszúságú a vakáció, az északi országokban, úgy mint Dánia, Németország, Hollandia vagy Anglia inkább rövidebb, míg délen, Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Máltán hosszabb. A szakember egyébként hozzátette, a szünet hossza és az oktatás minősége között valójában nincs közvetlen kapcsolat. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.