Időjárás: örülhet, aki szereti az esőt, kap belőle bőven

Zápor, zivatar és szél – ilyen időjárás vár ránk pénteken a HungaroMet előrejelzése szerint.

2024. május 30., 16:00

Szerző:

A hét vége felé közeledve egyre kevésbé lesz kegyes hozzánk az időjárás. Záporok és zivatarok is előfordulhatnak, és a szél is felélénkül. Ám lássuk, mit ígérnek az időjósok konkrétan – derült ki a HungaroMet előrejelzéséből.

Eszerint pénteken hajnalban a gomolyfelhők a legtöbb helyen összeesnek, és a záporok, zivatarok számossága is csökken, de a déli országrészben néhol még előfordulhatnak ilyen csapadékgócok. Az éjszaka második felében délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, amiből hajnalban a Dunántúl nyugati részén eső, zápor is előfordul. A délire forduló szél többnyire mérsékelt marad, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

Nap közben aztán délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amely mellett általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

Aki pedig mozgókép formában szeretné megtekinteni a pénteki időjárás részleteit, annak íme egy remek videó szintén a HungaroMet jóvoltából:

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Oimheidi via Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.