Hétfőn ott folytatja az időjárás, ahol vasárnap abbahagyta

Semmit nem változik az időjárás: folytatódik a hőség, a meleg, a kánikula. 

2024. augusztus 25., 13:34

Szerző:

Hétfőn reggel többnyire derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, emellett a Dunántúlon lehet kevés gomoly az égen. Csapadék nem várható. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon az északkeleti szelet kísérik élénk, a Bodrogközben, valamint az Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton térségében olykor erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 24 fok között, a szélcsendes, hidegre hajlamos helyeken kevéssel 17 fok alatt alakul – derül ki a Hungaromet időjárás-előrejelzéséből.

A sok napsütés mellett fátyolfelhők lesznek az égen, emellett a középső országrészben lehet több gomolyfelhő, amelyekből egy-egy helyen zápor, esetleg zivatar is előfordulhat.

A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében az északi, északkeleti szelet kísérik élénk, főként a Bodrogközben, valamint az Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton térségében olykor erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 37 fok között alakul.

Fontos lesz a megfelelő fényvédelem

A következő napokban tehát marad a meleg időjárás, így elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását.

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

Honnan tudjuk, hogy jó-e még a naptej?

Általánosságban a napvédő krémek lejárati ideje 24 hónap, de ha rendszeresen kened magad, akkor nem valószínű, hogy évekig porosodik a fiókban a naptejed. Ugyanakkor, mivel a krémek tartósságát a tárolás módja is nagymértékben befolyásolja, azzal is számolni kell, hogy ha a naptej a strandon vagy az autóban direkt napsugárzásnak vagy huzamosabb időn át magas hőmérsékletnek van kitéve, akkor sokkal hamarabb megromlik. Emellett az is felgyorsíthatja a kencék elöregedését, ha túl gyakran nyitogatjuk, netán koszos kézzel fogdossuk a flakont vagy tubust, a szennyeződések által bejutó baktériumok ugyanis megváltoztathatják a krém összetételét.

A naptejekről itt olvashat többet.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

2024. szeptember 17., 16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.