Időjárás: visszatér a tikkasztó forróság, ki is adták a riasztást

Pénteken még aránylag tűrhető időjárásra számíthatunk, de szombattól jön az újabb kánikula.

2024. augusztus 23., 09:27

Szerző:

Pénteken nap közben még kellemes lesz időjárás, ám hétvégére visszatér a kánikula, ezért a hőségriasztást is kiadta a HungaroMet. Ahogyan azt megírtuk: ma legfeljebb fátyolfelhők lehetnek az égen, csapadék nem lesz. A légmozgás legfeljebb a Dunántúl északi részén élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton aztán legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet csak az égen, csapadék nem várható. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 13, 16 fok között várható, de nagyvárosokban és vízpartokon ennél pár fokkal enyhébb, a hidegre hajlamos helyeken több fokkal hidegebb is lehet. 

Komoly változásra vasárnap sem számíthatunk az időjárás terén, ekkor nagyrészt derült, napos időre van kilátás, csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. Napközben a déli szél időnként megélénkül, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, és megerősödik. Hajnalban 13, 23 fok valószínű. Délután 33, 38 fokra számíthatunk. 

Fontos lesz a megfelelő fényvédelem

A következő napokban tehát marad a meleg időjárás, így elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását.

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)