Ez a ruha véd a legjobban az UV sugárzás ellen

Az UV sugárzás ellen nemcsak naptejjel, de a megfelelő ruházattal is védekezhetünk. 

2024. július 25., 15:46

Szerző:

Ha sok időt tölt a napon, fontos, hogy megfelelő intézkedéseket tegyen a bőre és egészsége védelmében. Ezek közé tartozik az is, hogy olyan ruházatot választ, ami UPF-es minősítéssel rendelkezik és extra védelmet nyújt az UV sugárzással szemben – írja az EgészségKalauzAz UV sugárzás elleni védőruházat kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyag sűrűségét és színét is, mivel ezek jelentős hatással vannak az UV-szűrő képességre. Például, a sötétebb színek általában jobban szűrik az UV-sugarakat, míg a fehér szín csak minimális védelmet nyújt. 

Figyelje az UPF értéket, hogy védve legyen az UV sugárzás ellen

A technikai ruházat, mely 50 faktoros UV-szűrővel rendelkezik, hatékonyabb védelmet nyújthat a nap káros sugarai ellen hosszabb távú outdoor tevékenységek során. Egy könnyű, nyári pamutpóló általában körülbelül UPF 5-ös védelmet nyújt, ami azt jelenti, hogy a UV-sugarak körülbelül 20%-a áthatol rajta - derül ki a Skin Cancer Foundation cikkéből. 

Az alaposabb védelem érdekében javasolt magasabb UPF értékkel rendelkező ruházat viselése. A sűrű szövésű anyagok, mint a farmer, nagyon magas UV-védelmet biztosítanak, míg a poliészter körülbelül UPF 30-as védelmet nyújt. Az optimális napvédelem érdekében ajánlott az UPF 50+ ruházat viselése, mivel ezek a ruhadarabok legalább 98%-ban blokkolják az UV-sugarakat​.

Ezek a speciális anyagok is védenek

A vízen, mivel nincs árnyék, és a sugarakat vissza is tükrözi a víz, a sportolók erősen ki vannak téve az UV sugaraknak. A vizes sportok kedvelői számára biztonságot nyújtó technológia az úgynevezett lycra, amely gondoskodik a megfelelő védelemről nyári sportok alkalmával és vízlepergető technológiája révén gyors száradást biztosít - derült ki az amerikai National Library of Medicine cikkéből.

Az angol Royal Society of Chemistry cikke szerint az olyan anyagok, amelyek nanoszintű bevonatokkal vannak ellátva, nemcsak a vízlepergetést és az UV-védelmet biztosítják, hanem fokozott antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek segítenek megakadályozni a kellemetlen szagok kialakulását. 

(Kép forrása: Pixabay)