Erre figyeljen különösen naptej vásárlása során

A naptej dobozán található jelölések segíthetnek a választásban. 

2024. július 9., 14:48

Szerző:

Nem könnyű feladat a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze a Femina oldalán osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével. 

Az egyéni „alap” védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr esetén már akár 5-10 perc alatt is megjelenhet a bőrpír védelem nélkül, viszont egy megfelelő mennyiségben használt SPF 30 fényvédő készítménnyel ez az idő ideális esetben 5x30 percre, azaz két-három órára kitolható. Tavasszal, kora nyáron magasabb faktorszámú készítmény javasolt, míg a lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám.

A faktorszám mellett a naptej megfelelő használata is fontos

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigye fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételje meg a krém vagy spray alkalmazását. “Az emberek gyakran a töredékét használják a javasolt mennyiségnek, és nem kenik újra megfelelő időközönként. Így az nem tudja biztosítani a flakonon feltüntetett védelmet, illetve izzadással és törölközéssel lekopik – figyelmeztetett a szakértő. 

 

Erre érdemes még figyelni

A megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is. 

Szintén érdemes vízálló készítményt választani, mivel ezek strandolás és izzadás során is megbízható védelmet nyújtanak a bőrnek. A tartósítószer-mentes készítmények használatával pedig elkerülhetőek a felesleges mesterséges anyagok. A gyermekek bőre különösen érzékeny, ezért számukra a speciálisan kifejlesztett gyereknaptej ajánlott. Ezek magasabb védelmi faktort és kíméletesebb összetevőket tartalmaznak, illetve fokozottan vízállók, így megfelelően védik a gyerekek bőrét pancsolás közben is. 

(Kép forrása: Pixabay)