Időjárás: ilyen idővel zárul a csonkahét

Túl sok izgalmat nem tartogat a pénteki időjárás, mondhatni eseménytelen nap elé nézünk.

2024. augusztus 22., 16:05

Szerző:

Pénteken hajnalban nem tartogat túl sok izgalmat az időjárás: a fátyolfelhőzet a legtöbb helyen csökken, és kiderül az ég. Csapadék nem várható – írja előrejelzésében a HungaroMet. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 11, 16 fok között várható, de nagyvárosokban és vízpartokon ennél pár fokkal enyhébb, a hidegre hajlamos helyeken több fokkal hidegebb is lehet.

Napos idő várható, legfeljebb fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. A légmozgás legfeljebb a Dunántúl északi részén élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.

Ilyen időjárás várható a folytatásban

Szombaton többnyire derült, napos időjárás várható, csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. A déli szél napközben a Dunántúlon néhol megélénkül. A minimum-hőmérséklet 10, 20, a csúcsérték 32, 37 fok között valószínű.

Vasárnap nagyrészt derült, napos időjárás várható, csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. Napközben a déli szél időnként megélénkül, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, és megerősödik. Hajnalban 13, 23 fok valószínű. Délután 33, 38 fokra számíthatunk.

Fontos lesz a megfelelő fényvédelem

A következő napokban tehát marad a meleg időjárás, így elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását.

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Anadolu Agency via AFP)