Időjárás: visszatér a kánikula szombaton

Érdemes az árnyékba vagy a vízpartra menekülni a kánikula elől. 

2024. július 5., 15:40

Szerző:

Mindenki készüljön, a hétvégén az előző napok enyhébb időjárása után ismér visszatér a kánikula. Szombaton is sokat süt majd a nap, bár időnként vastagabb fátyolfelhők is megjelenhetnek az égen, viszont csapadék sehol sem várható – írja az Időkép. Sokfelé élénk, erős, északnyugaton néhol viharos lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul, még hajnalban 12-20 fokot mutathatnak a hőmérők.

Igazi strandidő várható tehát az egész országban, így a Balatonnál is. Ahol sok napsütésre lehet majd számítani, és legfeljebb csak vasárnap késő délután, este alakulhat ki egy-egy futó zápor a tó térségében. Szombaton élénk, erős lesz a délies szél, majd vasárnap már csak időnként fordulhatnak elő élénk délnyugati széllökések. Délutánonként 31-33 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz, ezért mindenképpen gondoskodjon bőre megfelelő védelméről!

Vasárnap is folytatódik a kánikula

Vasárnap folytatódik a túlnyomóan napos idő, de délután, este nyugaton, északnyugaton és északon egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél. Fokozódik a kánikula, a legmelegebb órákban 32-37 fokra számíthat. És ez még nem minden, ahogy mi is jeleztük, vasárnap éjféltől július 12-én (péntek) 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A következő napokban különösen fontos,  lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, mindenki fokozottan figyeljen a megfelelő folyadékpótlásra, kerülje a megerőltető fizikai munkát, és pihenjen többet. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében pedig viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot.

(Képünk illusztráció, forrás:  Thomas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)