Időjárás: elő a naptejekkel, jön a kánikula

Napos, száraz, eseménytelen időjárás várható pénteken. A maximum megközelítik, sőt, lesz ahol átlépik a 30 fokot.

2024. július 4., 15:53

Szerző:

Kissé unalmasan alakul az időjárás pénteken: jobbára derült vagy fátyolfelhős időre számíthatunk, de főleg az északnyugati tájakon több és vastagabb lehet a felhőzet, ám számottevő csapadék ott sem valószínű. A nyugatias szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb, míg tópartokon, városokban melegebb is lehet.

A sok napsütést nappali gomolyfelhő-képződés zavarja, de csapadékra nem számíthatunk. Az élénk nyugati szelet az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön olykor erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között várható.

A hétvégére visszatér a kánikula

A hétvégén aztán elkápráztat minket az időjárás. Sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul. 

Szombaton sok napsütés várható több fátyolfelhővel, kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél. A hajnali 12-19 fokról délutánra 29-35 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő várható, de északnyugaton, északon nem kizárt egy-egy zápor, zivatar. Több helyütt megélénkül a déli, délnyugati szél. A hajnali 15-21 fokról a délutáni órákra 30-36 fok közé melegszik a levegő.

Ha kifog a naptejen az időjárás

Bár meglepő lehet, de a legtöbb kozmetikai terméknek, így a napvédő krémeknek, naptejeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mintha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben.

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptej? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztal, ideje megválnia a terméktől. Ám ezek csak a legfontosabb tüneteket jelentik, a következő linkre kattintva sokkal részletesebb listát talál arról, mikor érdemes naptejével felkeresnie a legközelebbi kukát.

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.