Időjárás: Felhős lesz a szerda és még viharos szél is lehet

Az időjárás előrejelzés szerint holnap jó pár fokkal az átlagos alatt marad a hőmérséklet, a Dunántúlon pedig viharos széllökések is lehetnek. 

2024. július 2., 16:32

Szerző:

 

Kedden a Dunántúlon már napos idő várható, de lassanként keleten is szakadozik, csökken a felhőzet – adta hírül az HungaroMet. A Dunától keletre alakulhat ki továbbra is eső, zápor, néhol zivatar. Estétől a keleti tájakon is csökken a felhőzet, de főként a Tiszántúlon maradhatnak erősen felhős részek is, másutt döntően kiderül az ég. A még meglévő csapadékgócok éjfélre mindenütt megszűnnek.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés és főként keleten sok fátyolfelhő mellett többórás napsütésre számíthatunk, de a keleti határ mentén kevesebbet süthet a nap. Az Alpokalján és a Salgótarján-Szeged vonalban néhol kialakulhatnak záporok, másutt nem valószínű csapadék. Az északnyugati, északi szél kedden többfelé megerősödik, sőt a Dunántúl szélre érzékeny helyein viharos széllökések is lehetnek, késő délutántól azonban mérséklődik a légmozgás. Szerdán már döntően csak élénk lehet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 17 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 28 fok között várható. 

Ilyen az időjárás most a kontinensen

Finnországtól Horvátországig húzódik az a hullámzó front, amely mentén egyrészt többfelé fordul elő csapadék, másrészt kettéosztja kontinensünk időjárását. A front előtt meleg levegő áramlik észak felé, így Észtországtól keletre is 32, 33, míg Ukrajna keleti részein 35, 36 fok körüli maximumokat mérnek. A front mögött ugyanakkor lényegesen hűvösebb levegő érkezett Közép-Európa fölé.

Eközben Norvégia partjai mentén és az Északi-tenger felett is hidegfrontot figyelhetünk meg, de onnan csak kisebb mennyiségű esőről érkeztek jelentések. Az Ibériai-félszigeten és a mediterrán térség legnagyobb részén napos, száraz, meleg az idő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé a sokévi átlaghoz képest kissé hűvösebb, egyre szárazabb levegő áramlik.

(Képünk forrása: Pixabay)