Óriási károkat okozott a tegnapi vihar

Több mint 200 helyszínre kellett kimennie a tűzoltóknak a szerdai vihar miatt.

2024. június 27., 10:12

Szerző:

Mintegy 200 helyszínen, főként Pest, Komárom-Esztergom és Somogy vármegyében volt szükség tűzoltói segítségre az átvonuló vihar miatt – közölte csütörtök reggel a katasztrófavédelem. Szerda délutántól a Magyarországon átvonuló vihar elsősorban a Dunakanyarban, Komárom környékén, illetve a Balatonnál Fonyód térségében okozott károkat, de Veszprém vármegyében is több helyszínre hívtak tűzoltókat. A zivatarlánc útját kidőlt fák, beázott pincék, megrongált tetők, villámcsapás okozta károk jelölték – tették hozzá.

Leányfalun egy családi ház tetőszerkezetébe csapott villám, kisebb tüzet okozva, Szigetmonostoron a posta pincéjét öntötte el a felgyülemlett csapadékvíz, a Pest vármegyei Vácnál és a Somogy vármegyei Babócsánál a vasúti sínekre dőlt fa. Az M7-es autópálya 176-os kilométerénél a leállósávra döntött egy fát az erős szél, Komáromban a vihar lakhatatlanná tett egy házat, a benne élő öt embert közösségi szálláson helyezték el – foglalta össze a tegnapi napot a katasztrófavédelem.

Korábban a Dunakanyarra csapott le a vihar

A heves esőzés miatt több helyen is járhatatlan volt a 11-es főút Budakalász és Tahitótfalu között szerda délután, illetve rengeteg hordalék nehezítette a közlekedést Leányfalu és Tahitótfalu között is – tette közzé tegnap az Útinform. A 11-es főúton Budakalász és Tahitótfalu között több helyen a hegyről leömlő víz tengelyig érő folyóvá változtatta a főutat. A sár és a rengeteg hordalék miatt Leányfalu és Tahitótfalu között több szakaszon csak egy sávon lehetett közlekedni. Így a menetidő a délutáni csúcsban jelentősen megnőtt. 

Sajnos viharokra a mai nap is számítani kell, ahogy mi is beszámoltunk róla. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki pedig bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón. 

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)