Időjárás: jelentős károkat okoztak a tegnapi viharok

Elemi erővel csapott le szombaton az időjárás Magyarországra: fák dőltek ki, jégkárok keletkeztek, de előfordultak olyan területek is, ahol komplett lakóházak váltak lakhatatlanná.

2024. június 23., 12:20

Szerző:

„Több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt” – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Mukics Dániel tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint reggelig országszerte 240 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, jellemzően Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

„A katasztrófavédelem munkatársainak legtöbbször kidőlt fák, letört ágak miatt kellett vonulniuk, de több lakóépület is megrongálódott” 

– tette hozzá, jelezve: Csongrádban és Szabolcsban okozta a legsúlyosabb károkat a vihar. 

A szóvivő elmondta, volt, ahol a jég, máshol a szél okozott kárt, illetve több épületbe, így Mórahalmon egy tanyába és Sajókápolnán egy családi házba is villám csapott, míg Békéssámsonban egy villám sújtotta fáról terjedt át a tűz egy ingatlanra.

„Buj településen két utcában jégeső rongált meg lakóépületeket, amelyek közül két ház lakhatatlanná vált, azokból hat embert kellett kiköltöztetni. Ibrányban egy családi ház tetőszerkezete ugyancsak olyan súlyosan megsérült, hogy az ott lakó két embernek el kell elhagynia otthonát.” 

– közölte. Mukics Dániel szerint az időjárás miatt sok helyen pincék, alagsorok kerültek víz alá, a nyíregyházai kórház pincéjéből is jelentős mennyiségű esővizet kellett kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak.

Brutális időjárás tombolt az országban

Ahogyan azt korábban megírtuk, a Magyarországon tomboló kánikula után jelentős fordulatot vett az időjárás. Hevesebb zivatarok csaptak le az országra, a villámlások mellett a zivatarokat kísérő szél és jégeső is problémát okozott. 

Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés volt érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területére.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolta, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – védett helyre volt javasolt vinni. Ezen felül azt kérték, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. A bajba jutott emberektől, vagy a leszakadt vezetéket észlelőktől pedig azt kérték, hogy jelezzenek a 112-es segélyhívón.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: sethink / Pixabay)