Időjárás: zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Csütörtökön sem lesz unalmas az időjárás, több vármegyére is első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki ugyanis a HungaroMet zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

2024. június 27., 09:58

Szerző:

Zivatarok miatt az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, felhőszakadás miatt az ország közel felén van narancssárga, másodfokú figyelmeztetés.

De lássuk mindeközben milyen időnk lesz nap közben. Nos, a fátyolfelhők mellett továbbra is erőteljes marad a gomolyfelhő-képződés, kezdetben a Nyugat-Dunántúlon még rétegfelhős körzetek is előfordulhatnak. Többfelé, több hullámban számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében. A zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű.

A viharok hirtelen csaphatnak le, ezért érdemes lesz figyelni a néhány órára előre szóló riasztásokat a meteorológia honlapján.

Egy ilyen esernyőn nem fog ki az időjárás

Összességében tehát a várható időjárás alapján szükség lehet az esernyőkre. De vajon milyen a jó esernyő? – ezt kérdeztük meg a Chat GPT-től, mely a következő választ adta a kérdésre:

A jó esernyő számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely biztosítja, hogy használóját hatékonyan megvédje az esőtől. Íme néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Tartósság és anyagminőség

Váz és bordák: Az erős, tartós anyagból készült váz és bordák, például alumínium vagy üvegszál, ellenállnak a szélnek és az erős esőnek. Az acél is jó választás, bár nehezebb lehet.

Kupola anyaga: A vízálló anyagok, mint például a poliészter vagy a Pongee (egy selyem-szerű anyag), hatékonyan taszítják a vizet és gyorsan száradnak.

Szélállóság

A szélálló esernyők gyakran dupla rétegű kupolával rendelkeznek, ami lehetővé teszi a szél áramlását anélkül, hogy kifordítaná az esernyőt. Az erős, rugalmas bordák pedig segítenek megakadályozni az időjárás által történő törést vagy kifordulást.

Kényelmes használat

Automata nyitás és zárás: Az automatikusan nyitható és zárható esernyők kényelmesebbek, különösen, ha gyorsan kell kinyitni vagy becsukni őket.

Fogantyú: Az ergonomikus, csúszásmentes fogantyú kényelmes és biztos fogást biztosít.
Méret és hordozhatóság:

Esztétikai és praktikai szempontok

Szín és design: Válaszd az ízlésednek megfelelő színt és mintát. Az élénk színek segíthetnek, hogy észrevehető legyél rossz látási viszonyok között.

Reflexiós elemek: Az esernyőn található reflexiós csíkok vagy minták növelik a láthatóságot sötétben vagy rossz időben.

Ezek a tulajdonságok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az esernyő ne csak hatékonyan védjen az esőtől, de kényelmes és tartós is legyen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP)