Hiába Szijjártó Péter nyilatkozata, a müncheni rendőrség máshogy látta magyar szurkolók ügyét

Pirotechnikai eszközök, drog és náci jelképek miatt tartóztattak le tizennyolc embert.

2021. június 24., 18:39

Szerző:

Szijjártó Péter a meccs előtt órákkal Facebook-oldalán azt írta, hogy

  • egy magyar szurkolókat szállító buszt többször ellenőriztek a német hatóságok,
  • megtiltották a magyar konzuloknak, hogy jelen legyenek az Allianz Arénánál, 
  • tűzvédelmi okokból nem vihettek be molinókat a stadionba,
  • valamint nem engedélyezték a magyar szurkolóknak a vonulást az arénához, oda busszal szállították őket.

A miniszter ezeket az intézkedéseket „példátlanul negatív gesztusként” értelmezte. Majd csütörtökön bejelentette, hogy a bajor rendőrség 18 magyar szurkolót állított elő, 10 főt már kiengedtek az őrizetből, nyolc fő esetében még zajlik a jegyzőkönyv felvétele.

Az Index megkeresésére a müncheni rendőrség viszont azt közölte, nincs információjuk a magyar konzulok korlátozásáról, mivel a diplomatákra vonatkozó intézkedések nem tartoznak a hatáskörükbe, és amennyiben Münchenen kívül ellenőrizték a szurkolói buszokat, azt a német szövetségi rendőrség tette. Azt is elárulták, azért volt szükség ellenőrzésekre a Münchenbe vezető utakon, mert a rendőrség tisztában volt vele, hogy az érkező kétezer magyar szurkoló közül 200-an a problémásabb szurkolói csoporthoz tartoznak. Az ellenőrzések során több pirotechnikai eszközt is el kellett kobozniuk, azok birtokosai ellen a hatályos jogszabályok megszegése miatt eljárást indítottak, a Német Labdarúgó-szövetség (DBF) pedig visszavonta a jegyüket a meccsre.

A meccs előtti délután a német és magyar szurkolók a Wiener Platz környékén gyülekeztek, ahol külön fogadószekciója volt a magyaroknak. Délután négyre már 600 magyar szurkoló özönlött oda, majd miközben hangosan éltették csapatukat, ismételten pirotechnikai eszközöket gyújtottak meg. A gyújtogatásért többen letartóztatásba kerültek.

„Szerda este 7 óra magasságában a magyarok homofób szólamokat kezdtek el skandálni, és áthaladtak egy másik, a német szurkolókhoz közeli szektorba. Idővel a két tábor egy helyszínre került, de a potenciális összecsapást a biztonsági szolgálat és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően meghiúsították. Valaki egy üveget dobott a rendőrök felé, őt később letartóztatták”

– közölte a müncheni rendőrség a lappal.

Közleményüket azzal zárja a rendőrség, hogy „több szurkolót letartóztattak pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt.”

A meccs előtt a Müncheni magyarok Facebook-csoportjában többen írták, hogy balhétól tartanak. 

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Balogh Zoltán)

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.