Német–magyar meccs: balhét jósolnak a Münchenben élő magyarok

Orbán Viktor nem fog szurkolni a helyszínen. Balsors-e ez a magyar válogatottnak? Kiderül.

2021. június 23., 19:21

Szerző:

Szerda este kilenc órakor az idei harmadik Európai-bajnoki mérkőzésére készül a magyar válogatott. Idegenben. Marco Rossi csapata a müncheni Allianz Arénába utazott, hogy a világ egyik legjobb válogatottjával szemben álljon pályára. Nem kis kihívás, de ha sikerül legyőzniük a németeket, akkor minden bizonnyal továbbjutnak a csoportból.

Helyszíni beszámolók szerint a magyar szurkolók délután öt órakor gyülekeztek a Wiener Platzon. Az együtt vonulás a helyszínek hatalmas távolsága miatt nem volt kivitelezhető, illetve a német hatóság sem engedélyezte volna. A drukkerek így metróval közelítették meg a stadiont, majd a maradék egy kilométert gyalog tették meg. A rendőri készültség fokozott. A rendre egyébként lovas rendőrök vigyáznak. 

Közben Szijjártó Péter megszólalt az ügyben. A külügyminisztert „negatív értelemben példátlan gesztusnak” nevezte, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezik, hogy magyar konzulok jelen legyenek az Allianz Arenánál, ezért ő minden magyar szurkolót arra kér, ha segítségre van szüksége, hívja a konzulátusi ügyeletet, amelynek a száma szerepel a munchen.mfa.gov.hu oldalon. 

A Müncheni-Magyarok nevű Facebook-csoportban néhány órája egy felhasználó kiszúrta az Unterschleisshem megállónál a magyar válogatott buszát. Sorra érkeztek a kommentek a bejegyzés alatt: „hajrá, magyarok”, „hajrá, fiúk”. Ugyanakkor többen balhétól tartanak. Németország ugyanis határozottan elutasítja a magyar Parlament által elfogadott pedofiltörvényt, amely sokak szerint melegellenes passzusokat tartalmaz. 

Dieter Reiter, München polgármestere úgy fejezte volna ki nemtetszését, hogy a stadiont szivárványszínűre vetítette volna ki, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ezt az ötletet elkaszálta, mondván, ez célba venné a magyar kormány döntését, ami gyakorlatilag politikai kontextusba helyezné a labdarúgó Európa-bajnokságot. Ehelyett tizenkétezer szivárványos zászlót osztottak szét a városban.

A helyzet érdekességét adja az is, hogy Orbán Viktor váratlanul lemondta müncheni utazását, és bejelentette, hogy nem megy szurkolni a magyar válogatottnak. A magyar miniszerelnök a Facebookon osztotta meg, épp Brüsszelbe tart egy trikolór zászlóval a nyakában, és tudatta azt is, hogy nagyon szurkol a magyar csapatnak. „Hajrá, magyarok” – írta bejegyzésében a kormányfő.

Közben az UEFA az Instagram-oldalán magyarázkodott, miért nem engedte, hogy a szivárványszínűre világítsák ki a müncheni arénát. A szövetség leszögezte: kiállnak a sokszínűség mellett. Erre bizonyítékként úgy reagáltak, hogy megváltoztatták szivárványosra a logójukat. Szerintük a polgármester kérése politikai indíttatású volt, mert a meccs időpontjára időzítette volna az akciót. 

A német–magyar meccset egyébként a 168 élőben tudósítja. 

(Kiemelt kép: magyar szurkolók Münchenben a német–magyar meccs előtt 2021. június 23-án. Fotó: Kerstin Joensson / AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.