Az Instagramon mentegetőzik az UEFA a müncheni stadionbalhé miatt

A futballszövetség így próbálja csitítani a német-magyar meccs előtti kedélyeket. 

2021. június 23., 14:46

Szerző:

Az UEFA szivárványszínűre változtatta a hivatalos Instagram oldalán a profilképét és egy rövid szöveggel magyarázkodik, miért nem ment bele a müncheni Allianz Aréna szivárványos kivilágításába. A futballszövetség azután döntött a poszt mellett, miután túlságosan felborzolta a nemzetközi kedélyeket a döntésük. 

A szövetség posztját szolidáris hangnemben kezdte. Azt írta, az UEFA büszkén viseli a szivárványt, mert szerintük ez egy olyan szimbólum, mi megegyezik az alapértékükkel és azzal, hogy egy igazságosabb, egyenlőbb és egyenlőbb társadalomban hisznek. A müncheni balhéval kapcsolatban azt írták, sokan félreértelmezték. Szerintük a müncheni polgármester kérése volt önmagában politikai indíttatású, mert a szerdán este kilenckor kezdődő német–magyar EB-meccsre akarta időzíteni. 

„Az UEFA számára a szivárvány nem egy politikai szimbólum, hanem az elköteleződés jele egy sokszínű társadalom mellett.”

–írta az futballszövetség.

A kedélyek egyébként egészen a német–magyar EB-meccs kezdetéig sem csillapodnak. A németek az interneten keresztül szivárványos giffekkel és emojikkal széttrollkodták a magyar miniszterelnök Facebook-videóját, amivel a májusban meghalt Jankovics Marcell rajzfilmrendezőről akart megemlékezni. A müncheni Allianz Arénát nem világítják ki, de három város stadionját viszont igen: a frankfurtit, a berlinit és a kölnit is szivárványszínbe borítják. A sajtóhírek szerint München városát szivárványzászlókkal fogják feldíszíteni. A magyar miniszterelnök az akcióra még nem reagált, de váratlanul lemondta az előre eltervezett müncheni utazását a német–magyar meccsre.

 (Kiemelt kép: UEFA Twitter)