Orbán Viktor nem utazik Münchenbe drukkolni a magyaroknak

A stadiont nem, de a várost szivárványszínbe öltöztetik. 

2021. június 23., 11:32

Szerző:

Orbán Viktor váratlanul lemondta az előre eltervezett müncheni utazását a német–magyar Eb-mérkőzésre – írja a német DFP hírügynökségre hivatkozva a Telex. A hír azután jött, hogy München polgármestere a magyar kormány melegellenes törvénymódosítása elleni tiltakozásul szivárványszínekkel szerette volna megvilágítani a Németország–Magyarország Eb-mérkőzésnek otthont adó Allianz Arenát.

Bár az UEFA nem adott engedélyt az akcióra,

a hírek szerint München városát szivárványzászlókkal díszítik fel,

illetve szivárványszínűre világítják majd a frankfurti, a berlini és a kölni stadiont is a magyar törvény ellen tiltakozva.

Az UEFA és Szijjártó Péter is politikai akcióra hivatkozva tiltakozott a müncheni ötlet ellen, a magyar külügyminiszter még azt is elmondta, hogy károsnak tartja a sport és a politika összekeverését. Szerdán három fideszes vezetésű magyar sportklub is úgy döntött: a müncheni akcióra reagálva a magyar zászló színeivel világítják meg a Fradi, az MTK és a Loki stadionját.

A Telex megkereste Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét is, aki azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a német lapértesüléseket. 

„Orbán Viktor magánprogramjairól, ahogyan korábban, ezután sem adunk tájékoztatást a szerkesztőségeknek” – válaszolta a lapnak Havasi.

(Kiemelt képünk: Fotó: Frank Hoerman / augenklick/Martin Hangen / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.