06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Háromszor annyi pénzt kapott Mészáros egri szállodája az államtól, mint az egész város

A kormány 825 millióval segítette meg a járvány sújtotta Eger önkormányzatát, miközben a város Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodája egymaga 2,8 milliárdos állami támogatást kapott.

2021. május 9., 18:37

Szerző:

Több, mint háromszor annyi állami forráshoz jutott Egerben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. helyi szállodája, mint amennyi kormányzati támogatást az egész város kapott – derül ki az Egri Ügyek cikkéből, melyet a 24.hu szemlézett. Míg ugyanis a szálloda felújítására 2,8 milliáérd forint jutott, addig az önkormányzat csak 825 milliós állami támogatást kapott.

A 168.hu is írt arról, hogy a kormány csak minden negyedik elvont adóforintot adja vissza nagy harc árán a 25 ezer fősnél nagyobb településeknek – nem is jutott mindenkinek. Eger még a szerencsésebbek közé tartozott, mert kapott 825 milliós működési támogatást – igaz, az ellenzéki vezetésű város 1,5 milliárdot kért volna az államtól a 2-2,5 milliárdosra becsült kiesései miatt.

Az Egri Ügyek viszont felhívta a figyelmet arra, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 14 vidéki szállodájának összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-programból. Ebből ment a Hunguesthez tartozó egri Hotel Flóra felújítására 2,8 milliárd.

A kormány 23 milliárd forintnyi támogatást ad az önkormányzatoknak az állam által a vállalkozásoknak elengedett iparűzési adó elvesztése miatt, de sok település még részleges kompenzációt sem kap. Így járt a Fővárosi Önkormányzat és mind a 23 kerületi önkormányzat is: semmit nem kapnak, holott ezek együttes bevételkiesése 31-32 milliárd forint. Emiatt – mint a 168.hu megírta – a fővárosnál újra kell írni az idei költségvetést.

De nemcsak a főváros nem jutott pénzhez, hanem több olyan nagyváros sem, amelyik viszont számított legalább részleges térítésre az állami keretből. Konkrét ígérettel hitegetett fideszes polgármester is hoppon maradt. Például Székesfehérvár vezetője, Cser-Palkovics András – igaz, a város még „versenyen kívül” – vagyis a kompenzációs tárgyalások idei megkezdése előtt – tavaly év végén kapott 2 milliárdnyi rendkívüli állami támogatást.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

18:45

A Tatabányai Törvényszék első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy férfit, aki társaival egy betörés során egy gyermeket is megkínzott, hogy a szülőket rábírja értéktárgyaik átadására, közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyész hétfőn az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett a döntés ellen.