Tarthatatlan a főváros költségvetése, nyáron új, még spórolósabb készül

A kormány által nem kompenzált, kieső 17 milliárd forintnyi iparűzési adóbevétel és a járvány elhúzódó hatása miatt Budapest idei költségvetése „tarthatatlan”, még a nyáron újat kell készíteni – mondta a 168.hu-nak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

2021. május 7., 14:36

Szerző:

Mintegy 17 milliárd forintos az a lyuk a Fővárosi Önkormányzat költségvetésében, ami az iparűzési adó felezése miatt kieső bevétel okoz, és ennek kompenzálására más önkormányzatoktól eltérően a főváros egy fillért nem kapott a kormánytól – mondta a 168.hu-nak Kiss Ambrus gazdálkodásért is felelős általános főpolgármester-helyettes arra reagálva, hogy Budapestnek nem jutott a bevételkiesést kompenzáló kormányzati keretből.

Kiss Ambrus megjegyezte, hogy van ugyan a fővárosnak egy 15 milliárdos tartalékkerete, amolyan vésztartalékként, ám önmagában ez sem elég az adóbevétel-kiesés pótlására, ráadásul a helyzet még rosszabb, hiszen az idén is elhúzódó járványhelyzet miatt további bevételkiesésekkel és a kiadások növekedésével számolhat a főváros. A főpolgármester-helyettes biztos benne:

ha valahonnan nem jutnak jelentős pluszforráshoz, akkor még az év vége előtt elfogy a pénz, és ahogy korábban jelezte, novemberre fizetésképtelenné válhat a Fővárosi Önkormányzat.

Június végén már pontosabban lehet látni majd, mekkora a baj, mert mint Kiss emlékeztetett, akkor készítenek féléves pénzügyi mérleget a főváros közszolgáltató cégei és más intézményei, ebből pedig kiderül, hogy az első félévben a járvány miatt mennyi pluszköltségük, illetve bevételkiesésük volt, valamint láthatóvá válik, hogy mi várható év végéig. „A fővárosi fenntartású idősotthonokban például az élelmiszerárak drágulása miatt biztosan nőnek a kiadások, a kényszerűen zárva tartó kulturális intézményeknél gyakorlatilag nincs bevétel, a Budapesti Közlekedési Központnál pedig újabb jelentős kiesés várható a menetdíjbevételekből” – mondott példákat a főpolgármester-helyettes, megemlítve, hogy a fővárosi közösségi közlekedésbe tavaly is soron kívül 17 milliárdot tett bele a főváros.

Az idei költségvetés „tarthatatlan”

Összességében annyira rossz a helyzet, hogy Kiss Ambrus szerint „Budapest elfogadott idei költségvetése tarthatatlan, így egészen biztos, hogy augusztusban új költségvetést kell készítenünk 2021-re, amiben tényleg csak a legszükségesebb kiadásokra tudunk koncentrálni”. A főpolgármester-helyettes szerint azért van remény arra, hogy „nem dől be” év végére Budapest, mert bár a kormányzati kompenzációból most kimaradt a főváros, szerinte a kormányzat számára az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalásokon egyértelművé tették, hogy „közös a felelősség”, és úgy tűnik, ezt értik a kormány oldalán is, legalábbis Kiss szerint az ígéretek szerint a nyáron újra leülnek a Pénzügyminisztériummal tárgyalni Budapest gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről.

Arra, hogy a kormányzati pénzosztásból Budapest kimaradt, még tegnap reagált egyébként Karácsony Gergely főpolgármester is, aki a Facebookon azt írta: „Nem mintha másra számítottam volna, de a kormánynak megint nem sikerült állnia a szavát. Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett.” Hozzátette: „A kormány, miközben kifosztja az önkormányzatokat válság idején, a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe, a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét pedig nem a gazdaság talpraállítására, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte”.

Csalódottak a fővárosi kerületek is, hiszen a fővárosihoz hasonlóan ezek az önkormányzatok is kimaradtak az állami kompenzációból, miközben a 23 kerület – eltérő mértékben – összesen mintegy 16 milliárd forint iparűzési adótól esik el. A XIV. kerület MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba szerint a kormány az oszd meg és uralkodj módszerét használja az ellenzéki önkormányzatokkal szemben. A polgármester a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban azt is mondta: „gálánsan” kompenzálja tovább azokat a kormány, akik már eddig is kaptak kárpótlást, pedig a budapesti kerületek sokszor nagyobbak, mint egy-egy vidéki város. Közös közleményben tiltakozott a Demokratikus Koalíció öt kerületi polgármestere is a kompenzáció hiánya miatt.

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.