Horváth Csaba: A kormány az oszd meg és uralkodj módszerét használja az ellenzéki önkormányzatokkal szemben

Zugló polgármestere szerint amíg fővárosi, ellenzéki vezetésű kerületek eddig semmilyen kompenzációt nem láttak az elvont bevételeik után, addig például a szintén ellenzéki vezetésű Szeged 2 milliárdot kap.

2021. május 7., 10:13

Szerző:

Gálánsan kompenzálja tovább azokat a kormány, akik már eddig is kaptak kárpótlást, pedig a budapesti kerületek sokszor nagyobbak, mint egy-egy vidéki város - mondta Hováth Csaba, Zugló polgármestere a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban arra a kormányhatározatra reagálva, amelyből kiderül, Budapest - több ellenzéki vezetésű önkormányzattal ellentétben - nem kap kárpótlást az elvonások után.

Csaknem harminc milliárd forintot vett el a kormány a fővárostól a koronavírus-járvány alatt, eddig kompenzáció nélkül. Horváth Csaba, zuglói polgármester szerint a Fürjes Balázs vezette delegáció tavaly még a fővárossal és a kerületekkel is tárgyalt, és már ekkor jelezték, hogy működési támogatást nem fognak tudni adni, de beruházásokra továbbra is kívánnak támogatást nyújtani. Hozzátette: még néhány héttel ezelőtt is érdeklődtek arról, hogy mire lenne szüksége Zuglónak. 

A csütörtöki kormányhatározatból azonban egyértelműen kivehető, hogy Budapest teljesen kimarad a kompenzációból, és csak a májust tudjuk várni, hátha mondanak valamit a főváros kompenzációjával kapcsolatban - mondta Horváth Csaba. Debrecennek 3 milliárdot adnak, Pécsnek és Szegednek 2-2 milliárdot, melyre a zuglói polgármester úgy reagált: a kormány az oszd meg és uralkodj elvét használja fel most. 10 éve folyamatosan csak újabb és újabb feladatokat kapunk, miközben forrásokat vonnak el - mondta, majd kiemelte: nem csak az iparűzési adót vették el, hanem a gépjárműadót, de még a parkolást is. Ez utóbbi már 7 milliárd forint veszteséget jelent, 12 milliárdot összesen a járvány kezdetétől kezdve. 

 
 
Fotó: 168.hu | Merész Márton
 

Horváth Csaba szerint miközben Ausztriában 2 milliárd eurót biztosítottak az önkormányzatok terheinek csökkentésére, addig Magyarországon ezeket elvonták. Forintra pontosan tudjuk, mennyi kiesést jelentettek az elvonások Budapest és a kerületek számára - mondta, majd megjegyezte, ezt a kormány is tudja, hiszen a Fürjes-féle tárgyalóbizottság külön-külön egyeztetett a kerületi önkormányzatokkal. Véleménye szerint míg az Unió korábban azt üzente, hogy szeretné ha önkormányzatokkal néznék át a források elosztását, a magyar kormány elzárkózott ettől. "Ha a kormány elkölt 800 milliárd forintot Budapesten, az jól hangzik, de legfőképp arra költenek, ami az ő kényelmüknek fontos, nem azokra, amelyek az emberek érdekeit szolgálják" - mondta.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Napi.hu-n megjelent kutatás szerint az ingyenes parkolás csak arra jó a megkérdezettek szerint, hogy az önkormányzatokat szívassák vele, nem használják érdemben többen vagy kevesebben az autójukat. Horváth Csaba szerint az ingyenes parkolás megszüntetésével kapcsolatban a józan ész által diktált időpontokat a kormány folyamatosan átlépi. Kiemelte: a parkolás eddig is rendkívül nehéz volt, azonban ez az ingyenes parkolás hatására új szintet ért el, és nem tudni, mikor lesz vége. 

A zuglói országgyűlési előválasztással kapcsolatban megjegyezte: Tóth Csaba, az MSZP jelöltje 11 éve országgyűlési képviselő, két választás alkalmával egyéniben érte ezt el. Véleménye szerint abban a 15 körzetben, ahol "a gladiátorok" már megszerezték a mandátumot a fideszes jelöltektől, tiszteletben kellene tartani a képviselők személyét, ugyanis ők nem összellenzékként, hanem egyedül nyertek felhatalmazást a választóktól. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti indulásának vasárnapi bejelentéséről Horváth Csaba csak annyit mondott: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, de sejtelmesen megjegyezte, nem venne rá mérget. 

(Kiemelt kép: MTI | Mónus Márton)