Csak arra jó az ingyenes parkolás, hogy az önkormányzatokat szívassák

Látszólag megosztó vélemények vannak az ingyenes parkolással kapcsolatban, egy közvéleménykutatás szerint azonban a helyzet jóval egyszerűbb.

2021. május 3., 14:19

Szerző:

A Pulzus Kutató a Napi.hu megbízásából azt a kérdést tette fel az embereknek, hogy „kevesebbet használod majd az autódat, ha véget ér a veszélyhelyzet idejére bevezetett ingyenes parkolás?”

A válaszok alapján országosan az emberek 46 százalékát érinti az intézkedés, ugyanis 54 százaléknak nincs autója.

Az autóval rendelkezők többsége (27 százalék) válaszolta azt, hogy nem fogja kevesebbet használni járművét, vagyis nem számított az ingyenes parkolás. További 9 százalék más okok miatt nem fogja kevesebbet használni, például azért, mert nem is volt lehetősége arra, hogy letegye azt, vagy éppen otthonról tud dolgozni.

Az eredmények alapján 5-5 százalék közölte, hogy kevesebbet használja majd, az egyik csoport nem szeretne túl sokat költeni, a másik pedig inkább használja a tömegközlekedést.

A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva kétszer is ingyenessé tette a közterületi parkolást. Először 2020 tavaszától július 1-ig, majd novembertől ismét, ez még most is hatályban van, de már utalást tettek arra, hogy hamarosan megszüntethetik. A döntést számos kritika érte, hiszen nem véletlenül használják gyakorlatilag a világ összes nagyobb városában ezt a forgalomszabályozó eszközt – írja a napi.hu

(Kiemelt kép: Parkoló autók a Dessewfy utcában 2021. február 11-én. Fotó: Pozsonyi Roland)