Nagy bejelentést tett a rendőrség: ez vár a gyorshajtókra

Fokozott ellenőrzést tart április 15. és 21. között a rendőrség Magyarországon, amelynek során kiemelt figyelmet fordít a gyorshajtók kiszűrésére - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

2024. április 12., 17:07

Szerző:

A police.hu-n elérhető közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyorshajtás még mindig vezető baleseti ok, az akció ennek visszaszorítását célozza.

Hozzátették: az ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (Roadpol) éves ellenőrzési terve alapján hajtják végre.
Jelezték azt is, hogy a Roadpol egész Európát érintő sebességellenőrzési kampányához kapcsolódva a magyar rendőrség április 19-én 6 órától kezdődően 24 órás úgynevezett Speedmarathont tart, amelynek során valamennyi sebességmérő eszközt bevetve próbálják visszaszorítani a gyorshajtást.

Elbúcsúzhatnak a jogosítványtól az extrém gyorshajtók

Az Európai Parlament döntése értelmében, ha egy magyar autósnak külföldön bevonják a jogosítványát gyorshajtás miatt, akkor a büntetése Magyarországon is érvényes lesz.

A súlyos közlekedési szabálysértések, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés miatt az egész EU-ban el kellene tiltani a vezetéstől a szabálysértőket az Európai Parlament kedden megszavazott álláspontja szerint. A Telex cikke szerint ha most egy járművezető egy közlekedési szabálysértés miatt elveszíti a jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbbször csak ott érvényes a büntetés, ahol a jogsértést elkövették. Az új szabályok azonban előírnák, hogy az ilyen határozatot továbbítani kell a vezetői engedélyt kiállító uniós országnak.

Ha a módosítás életbe lép, akkor az az érvényes jogosítvány nélküli vezetés is felkerül a súlyos közlekedési szabálysértések listájára, ahol már szerepel az ittas vezetés vagy a halálos közúti balesetek okozása és amelyeknél a tagállamok kicserélnék a vezetési eltiltásról szóló információkat.

A sebességkorlátozás meghaladása legalább 50 km/h-val szintén olyan súlyos közlekedési szabálysértés lenne, amely a vezetéstől való eltiltáshoz vezethet.

A tervezet még szigorúbb a lakóövezetekre vonatkozóan. Itt alacsonyabb sebességkorlátozást állapítanának meg, már a 30 km/h-s túllépés miatt is elvehetnék vagy felfüggeszthetnék a jogosítványt.

Az Európai Parlament azt is javasolja, hogy az uniós országoknak tíz munkanapja legyen egymás tájékoztatására az eltiltási határozatoknál, és 15 munkanapjuk eldönteni, hogy ezeket alkalmazzák-e az egész EU-ban. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.

Kiemelt kép: police.hu)