Nem vár a GVH: gyorsított eljárásban vizsgálják a Booking ügyét

Gyorsított ágazati vizsgálatot indít a versenyhivatal a Booking.commal szemben.

2023. augusztus 15., 14:53

Szerző:

Gyorsított ágazati vizsgálatot tart szükségesnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a holland Booking.com szálláshely-közvetítő cég magyar szálláshely-szolgáltatók felé fennálló tartós tartozásának vizsgálata ügyében, a turisztikai ügynökség pedig jogsegély szolgálatot indított az érintetteknek – derült ki az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága keddi ülésén.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő azt álítja, Magyarországon vasárnap estig már a kifizetések 98,2 százalékát rendezték. A Booking.com könyvelése szerint hétfőn reggel mindössze 14 utalás tolódott – teszi hozzá a Telex.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) az ülést levezető elnök szerint nem igaz, hogy a szolgáltató kiegyenlítette volna minden tartozását a magyar szálláshelyszolgáltatók felé.

Azt vizsgálják az albizottságban, hogy milyen lépések kellenek ahhoz, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen, vagyis az, hogy egy nagy multi több milliárdos tartozást halmozzon fel erőfölényével visszaélve.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke arról tájékoztatott, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat előkészítése folyamatban van, ez még ebben a hónapban elindulhat. A vizsgálat ideje legfeljebb 30 nap, amely meghosszabbítható. A vizsgálat eredményében konkrét javaslatok lesznek – mondta.

(Kiemelt képünkön: illusztráció. Fotó: B: Fabian Sommer/dpa)