Figyelmeztetett az operatív törzs: még nincs vége a járványnak

A pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe.

2021. április 22., 15:48

Szerző:

A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében.

 – A magyar átoltottság ezzel elérte a 34,4 százalékot, szemben az Európai Unió 19 százalékos átlagával – tette hozzá az osztályvezető. A héten Pfizer-, Moderna- és Szputnyik vakcinákkal folytatódik az oltóprogram. Galgóczi Ágnes kérte, hogy mindenki, akit hívnak, adassa be magának a második védőoltást is, mert az ad teljesebb, hosszabb távú védettséget. – Az oltások növelésével közelebb kerülünk a normális élethez, és elkerülhetjük a további járványhullámokat – hívta fel a figyelmet.

A járványügyi osztályvezető elmondta, hogy a második oltás előtt az oltóorvos általában kikérdezi a pácienst, milyen reakciókat tapasztalt az első vakcina beadását követően. A hőemelkedés, a láz, a bőrpír, az izomfájdalom, a fejfájás és a rossz közérzet átmeneti reakciók, maguktól elmúlnak. A fertőzés következményei, a súlyos betegség, a kórházba kerülés, a többszervi elégtelenség és a tragikus kimenetel nagyobb kockázat, mint a védőoltással járó oltási reakciók – emelte ki.

Az osztályvezető ismételten hangsúlyozta a regisztráció fontosságát, és azt, hogy valamennyi, Magyarországon használt vakcina biztonságos és hatásos.

Az elmúlt 24 órában 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 760 967-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, így 26 001-re nőtt az elhunytak száma. Kórházban 7507 beteget ápolnak, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen. Az Operatív Törzs szerint ez azt jelenti, hogy a járvány elérte a platóját; a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, ami az oltási programnak is köszönhető. A beoltottak száma 3 419 450, ebből a második részoltást már 1 453 300 ember kapta meg.

(Kiemelt kép: Galgóczi Ágnes Forrás: koronavirus.org)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.