Figyelem! Riasztást adott ki a Posta, csalók élnek vissza a nevével

Az utóbbi időszakban ismét megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai nevében történő visszaélések száma, amelyekben a cég védjegyeit (logo) és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Az ügyfelektől egyre több ilyen bejelentés érkezik napi gyakorisággal.

2024. február 14., 13:25

Szerző:

Figyelemfelhívást tett közzé a Magyar Posta – írja a 24.hu. A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a címzett adatainak egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését, vagy fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni – olvasható a cég weboldalán.

Az e-mailben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, “Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközünkre.

A posta arra kéri ügyfeleit, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kapnak,

semmiképp ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjanak meg adatokat.

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. Az egérmutató e-mailcím fölé mozgatásával ellenőrizhető, hogy az így megjelenő link valóban posta.hu-s tartományra (domain) mutat-e. Érdemes összevetni a küldő e-mailcímét a Magyar Posta korábbi, azonos témában küldött és már hitelesnek bizonyult üzeneteivel.

A társaság soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com” végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket!

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Nem csak a Posta nevével élnek vissza

Nemrég arra hívtuk fel a figyelmet, hogy egyre jobban terjed a csomagküldős átverés. A módszer úgy működik, hogy újságpapírral vagy egyéb értéktelen holmivan kitöltött csomagot, buborékos borítékot adnak fel utánvéttel a postán vagy más csomagküldő cégen keresztül. A neveket és a pontos címet akár a postaládánkról is leolvashatják, de a kicsit is dörzsölt adathalászok az összes adatunkat megszerezhetik email címmel, telefonszámmal együtt.

A Magyar Posta azt javasolja az ügyfeleinek, hogy ha csalók áldozata lett valaki és kár érte, tegyen rendőrségi feljelentést.

Megkeresésünkre a GLS Hungary is azt az információt adta, hogy ha nem tudjuk elérni a csomag feladóját, akkor forduljunk a rendőrséghez, ugyanis a hatóságnak van lehetősége arra, hogy megállítsa a tranzakciót és visszakapjuk a pénzünket vagy legalább egy részét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Bilibok Katalin postás (b) levelet ad fel Budapest XVIII. kerületében 2018. április 24-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)