„Nyugdíjasoknak adtunk el minden szart” – óriási átverés az időseknek kínált „állapotfelmérés”, már a hatóságok is vizsgálódnak

A hatóságok radarján is feltűnt már az nyugdíjasokat célzó közérzetjavító biznisz – írja az Átlátszó. A hatástalan, ám méregdrága eszközökről korábban már többször kimondta a Gazdasági Versenyhivatal és a bíróságok, hogy idősek megtévesztésére használták őket bizonyos cégek. Íme az átverés részletei.

2024. január 31., 11:36

Szerző:

„Nyugdíjasoknak adtunk el minden szart” –  idézi a motivációs trénernek állt Bódi Bencét az Átlátszó korábbi cikke, melyben a magát Győzikével és Nagy Feróval hirdető, „pulzáló mágnesterápiával” házaló cég viselt dolgaira hívták fel a figyelmet. Az átverés lényege, hogy a pár ezer forintos állapotfelmérés után súlyos betegséggel ijesztik meg az időseket, hogy aztán egy több százezer forintos termék megvásárlására beszéljék rá őket. Az oknyomozó portál most arról ír, hogy a módszer egyáltalán nem új találmány. 

Egy párezer forintos állapotfelmérés után súlyos betegséggel ijesztik meg az időseket, hogy aztán egy többszázezer forintos termék megvásárlására beszéljék rá őket

– foglalja össze a csalás lényegét a lap.

Néhány hasonló terméket árusító cég már évekkel ezelőtt a rendőrség és a hatóságok látókörébe került – írja a lap, amely egy valódi történetet is felidéz: „János szülei halála után találta meg a számlákat azokról a több százezer forintba kerülő termékekről, amelyeknek megvásárlására ingyenes egészségügyi állapotfelmérés után beszélte rá szüleit egy erre szakosodott cég a 2010-es években. Először csak az tűnt fel neki, hogy »mindenféle gép van a lakásukban«. Mint mondja, azt sosem látta, hogy a szülei valóban használták volna ezeket az eszközöket, de az tény, hogy éveken keresztül jártak az állapotfelmérő vizsgálatokra, sőt, a cég képviselői a lakásukon is több alkalommal felkeresték őket.” 

A lap birtokába került számlák, illetve egyéb dokumentumok szerint

2010 és 2018 között vásárolt János édesanyja és édesapja „közérzetjavító és wellness eszközöket”, összesen 1,6 millió forint értékben.

Klasszikus átverés, mégis működik

A számlákon szereplő termékek között volt Magnapress mágnesterápiás készülék, aminek hatástalanságáról az Index írt pár éve cikket, illetve oxigénterápiás BNM-termék is – amely a rendőrség látókörében is feltűnt már. A BNM márkával (amelynek az alternativeshop.hu szerint jelenleg kizárólagos forgalmazói Magyarország és Románia területén az oldalt üzemeltető cégek) és más közérzetjavító termékekkel már többször foglalkozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), sőt, a rendőrség is – írja az Átlátszó, amely több, hasonló esetet is nyomon követett. 

Több, hasonló eszközt forgalmazó cég büntetést kapott már az erre szakosodott szervektől. Legtöbbször a tisztességtelen szerződési feltételek és a megtévesztő tájékoztatás merült fel kifogásként velük szemben – írják. Sőt, az elmúlt évek során több, hasonló, nyugdíjasokra szakosodott üzlet ellen indult eljárás a rendőrségen, az ország több pontján folyamatban vannak perek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alexas_Fotos via Pixabay)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.