Vonaton élesztettek újra egy férfit - gyerekek húzták meg a vészféket

Egy férfi lett rosszul a szolnoki vonaton. A segítségére siető utasok közül gyerekek húzták meg a vészféket, majd megkezdték a férfi újraélesztését, amit később a mentőszolgálat kollégái folytattak.

2024. augusztus 8., 16:19

Szerző:

„Rosszul lett egy férfi, aki párjával utazott Szolnok közelében egy vonaton hétvégén. Több utas azonnal a beteg segítségére sietett, megvizsgálták, a férfi azonban ekkor már nem lélegzett, így egy nő megkezdte az újraélesztést, amíg gyermekei meghúzták a vészféket és egy kalauz segítségét kérték”

– olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

A vonat megállására többen felfigyeltek és többek közt egy szabadnapos egészségügyi dolgozó is a beteghez rohant, miközben a kalauz értesítette a mentőket. Helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerre vezetett – olvasható a bejegyzésben.

Ezek a dalok menthetnek életet szívmegállás esetén

A szívmegállás kétségtelenül életveszélyes állapot, amelynek esetén azonnal mentőt kell hívni. Azonban a beteg élete azon is múlhat, hogy a szakemberek kiérkezéséig valaki megkezdi-e az újraélesztést. A túlélési arány ebben az esetben a kétszeresére vagy háromszorosára is nőhet. A mellkaskompresszió megkezdése tehát nagyon lényeges, most pedig az is kiderült, hogy az újralesztés során célszerű lehet bizonyos dalokat is dúdolni. Máris, elmondjuk, miért. 

Gyors segítség 

Szívmegállás esetén az első és legfontosabb tehát az azonnali, gyors segítség. Egy 2015-ös tanulmány például megállapította, hogy a túlélési esély és az agykárosodás minimalizálása egyértelműen összefügg azzal, milyen gyorsan örténik a CPR (újraélesztés) azt követően, hogy valaki összeesik. Az újraélesztés során kulcsoljuk össze a kezünket, aztán nagyjából 5 cm mélyen, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát középen, másodpercenként kb. kétszer. Ez percenként úgy 100-120 mellkaskompressziót jelent. Az Egészségkalauz cikke szeint ezt úgy a legkönnyebb megjegyezni, ha közben a Bee Gees Stayin' Alive című dalát dúdoljuk magunkban, aminek a tempója 104 ütés percenként (BPM), ezzel pedig megegyezik aaz újraélesztéshez szükséges mellkakompressziók számával. Ha nem is meri ezt a dalt, akkor vannak más számok is, melyek szintén közel ugyanebben a tartományba esnek.  

Mutatjuk, ezek a slágerek lehetnek a segítségére: 

  • Queen: Another One Bites the Dust -110 BPM
  • Lady Gaga: Just Dance - 119 BPM
  • Justin Timberlake: Rock Your Body -101 BPM
  • Pinkfong: Baby Shark - 115 BPM
  • Gloria Gaynor: I Will Survive - 117 BPM
  • Justin Bieber: Sorry - 100 BPM
  • Pink Floyd - Another Brick in the Wall 105 BPM
  • Michael Jackson: Man in the Mirror 100 BPM
  • Spice Girls: Wannabe - 110 BPM

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tegnap 17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.

Tegnap 15:29

Magyarország 2020 óta nem változtatta meg az uniós joggal szembenálló menekültügyi törvényeit, amelyek az Európai Bíróság 80 milliárd forintos bírságot szabott ki rá. Az Európai Bizottság nem egyezkedik tovább, így 80 milliárd forintnyi összeget kell az országnak kifizetni.