Villámcsapás ért egy gyereknapi rendezvényt, öt embert kellett újraéleszteni

A viharos időjárás következtében kialakuló villámcsapás vetett véget egy gyereknapi rendezvénynek Csehországban.

2024. június 3., 11:32

Szerző:

Legalább 18-an megsérültek, amikor egy gyereknapi rendezvényt villámcsapás ért Csehországban – számolt be róla az MTI.

A hatóságok és az egészségügyi intézmények szerint a sérültek között legalább 9 gyermek van. A 2 és 16 év közötti kiskorúkat a villámcsapást követően a földön fekve találták meg, eszméletlen állapotban.

A körülményekhez képest többségüknek szerencséje volt abból a szempontból, hogy nem szenvedtek súlyos égési sérüléseket, és egyiküknek sem volt szüksége műtétre, ugyanakkor öt embert újra kellett éleszteniük a mentőknek.

A sérülteket a közeli kórházakban látták el, ám egy gyermeket mentőhelikopterrel egy prágai egyetemi kórházba szállítottak, hogy megfelelő ellátásban részesüljön.

A villámcsapások ellen nem könnyű védekezni

A súlyos baleset Liberec Vratislavice nad Nisou városrészének egyik kastélyparkjában történt vasárnap, egy gyereknapi rendezvényen, ahol rengeteg kiskorú és felnőtt kísérőik tartózkodtak. A cseh szokások szerint június elején ünneplik a gyereknapot, így országszerte számos eseményt rendeztek hétvégén, ám a kedvezőtlen időjárás sok helyen meghiúsította a programokat.

Az egész Európában érzékelhető frontátvonulások az elmúlt hetekben rendkívül csapadékos, viharos időjárást idéznek elő. Németországban komoly áradások nehezítik meg a mindennapi életet, de Csehországban is hatalmas viharkárokról számoltak be.

A villámcsapások is gyakoribbá váltak az elmúlt időszakban, ezért a meteorológusok rendszeresen adnak ki riasztásokat a szélsőséges időjárás miatt. A cseh hatóságok úgy vélik, hogy a gyereknapi balesetet az okozhatta, hogy egy olyan fába csapott villám, amely alatt sokan kerestek menedéket az eső elől.

Csehország nagy részén fennakadásokat okozott a vihar, a nyugati országrészben a folyók áradása okoz nehézségeket, egy vasútvonalat földcsuszamlások miatt kellett lezárni, míg Plzen városban felhívták a lakosok figyelmét, hogy maradjanak távol a folyópartoktól.

A gyermeknapi rendezvény sérültjeiről egyelőre nem állnak rendelkezésre további információk, ám a szemtanúkat felkavarták a történtek. A cseh rendőrség szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy viharos időben a fák és a magas építmények közelében tartózkodni életveszélyes, ugyanis a villámok ezeken a helyeken csapnak be a legnagyobb eséllyel.

A következő napokban sem várható jelentős javulás az időjárásban, a meteorológusok előrejelzései szerint továbbra is áradásokra és nagy mennyiségű csapadékra, illetve komoly viharokra kell számítani Európa nagy részén.

(Fotó: Pixabay)