Figyelem: délutántól jönnek a viharok - felhőszakadás sem kizárt

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint délutántól zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás kialakulása sem kizárt. 

2024. május 30., 09:48

Szerző:

Csütörtökön a késő délelőtti, déli óráktól nagyobb számban a Budapest-Békéscsaba vonaltól keletre, majd délutántól már nyugat, délnyugat felől kisebb számban másutt is zivatarok kialakulására lehet számítani. A zivatarokat elsősorban intenzív csapadék (10-30 mm, kiemelten északkeleten lokálisan felhőszakadás > 30 mm), erős, viharos széllökés (~50-70 km/h), esetleg apró szemű jég (< 2 cm) kísérheti. A zivatartevékenység várhatóan az éjféli órákra lassan, fokozatosan lecseng – közölte a Hungaromet

Ahogyan arról beszámoltunk, a Kárpát-medence térségében továbbra is kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, amelyekre holnap már több helyen számíthatunk.

Zivatarok, felhőszakadás, meleg

A nappali gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. Szerdán főként hazánk északkeleti-keleti felében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyek éjszaka fokozatosan lecsengenek. Csütörtökön késő délelőttől ismét egyre több helyen, nagyobb számban a Budapest-Szeged vonaltól keletre pattannak ki záporok, zivatarok, illetve délnyugat, nyugat felől is - egyre nagyobb eséllyel - érkezhetnek csapadékgócok.

A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 24 és 29 fok között valószínű.

Így alakul Európa időjárása

Délnyugat felől magasnyomású zóna húzódik az Ibériai-félsziget fölé, az Északkelet-Európa felett elterülő hatalmas anticiklon viszont mostanra már veszített erejéből, elgyengült. Az említett tájakon általában napos, száraz és igen meleg az idő, több helyen - többek között Skandinávia keleti felén - alakul 30 fok környékén a maximum, Spanyolországban 35, 36 fokot is mérnek. Európa többi részén viszont már jóval változékonyabb, csapadékosabb, és valamivel hűvösebb az időjárás. A záporokat, zivatarokat lokálisan intenzív csapadék kíséri, helyenként 30-40 mm-t meghaladó mennyiség is hullik.

Anticiklon teszi eseménytelenné az időjárást

Anticiklonoknak az izobárokkal határolt magas nyomású területeket nevezzük. Benne a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa-nál mindig magasabb. A középpontjában nem ritkák az 1040 hPa feletti értékek. Az anticiklonokban általában nyugodt az időjárás, nyáron zavartalan napsütés, nagy meleg jellemző, télen párásságot, ködöt, és nagyon hideg időjárást okoz. Csapadék előfordulhat a területén, de ez sosem jelentős mennyiségű – olvasható a wikipedián.

Az áramlás iránya az északi féltekén mindig az óramutató járásával megegyező. A légnyomás a terület széle felé csökken, azaz a szél a ciklon középpontja körül, de kissé a középponttól távolodva fúj. Leáramlás és a felszín közelében divergens mozgások jellemzik. Az anticiklon belsejében ezért a kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, azaz az anticiklon belsejében szárító, ezért felhőoszlató hatású leszálló légmozgások alakulnak ki. Az anticiklon jellemzője általában a szárazabb, naposabb, de télen gyakran a tartósan ködös idő, nyáron viszont nem ritkán több hétig fennálló kánikulai meleget és szárazságot is okozhat.

(Fotó: met.hu/Kiss Győző)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.