Záporok, napsütés, záporok, napsütés, és persze záporok, napsütés

Most kapaszkodjon meg: csütörtökön napsütésre és záporokra van kilátás. 

2024. május 29., 18:30

Szerző:

A Kárpát-medence térségében továbbra is kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, amelyekre holnap már több helyen számíthatunk – közölte a met.hu.

A nappali gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. Szerdán főként hazánk északkeleti-keleti felében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyek éjszaka fokozatosan lecsengenek. Csütörtökön késő délelőttől ismét egyre több helyen, nagyobb számban a Budapest-Szeged vonaltól keletre pattannak ki záporok, zivatarok, illetve délnyugat, nyugat felől is - egyre nagyobb eséllyel - érkezhetnek csapadékgócok.

A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 24 és 29 fok között valószínű.

Így alakul Európa időjárása

Délnyugat felől magasnyomású zóna húzódik az Ibériai-félsziget fölé, az Északkelet-Európa felett elterülő hatalmas anticiklon viszont mostanra már veszített erejéből, elgyengült. Az említett tájakon általában napos, száraz és igen meleg az idő, több helyen - többek között Skandinávia keleti felén - alakul 30 fok környékén a maximum, Spanyolországban 35, 36 fokot is mérnek. Európa többi részén viszont már jóval változékonyabb, csapadékosabb, és valamivel hűvösebb az időjárás. A záporokat, zivatarokat lokálisan intenzív csapadék kíséri, helyenként 30-40 mm-t meghaladó mennyiség is hullik.

Anticiklon teszi eseménytelenné az időjárást

Anticiklonoknak az izobárokkal határolt magas nyomású területeket nevezzük. Benne a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa-nál mindig magasabb. A középpontjában nem ritkák az 1040 hPa feletti értékek. Az anticiklonokban általában nyugodt az időjárás, nyáron zavartalan napsütés, nagy meleg jellemző, télen párásságot, ködöt, és nagyon hideg időjárást okoz. Csapadék előfordulhat a területén, de ez sosem jelentős mennyiségű – olvasható a wikipedián.

Az áramlás iránya az északi féltekén mindig az óramutató járásával megegyező. A légnyomás a terület széle felé csökken, azaz a szél a ciklon középpontja körül, de kissé a középponttól távolodva fúj. Leáramlás és a felszín közelében divergens mozgások jellemzik. Az anticiklon belsejében ezért a kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, azaz az anticiklon belsejében szárító, ezért felhőoszlató hatású leszálló légmozgások alakulnak ki. Az anticiklon jellemzője általában a szárazabb, naposabb, de télen gyakran a tartósan ködös idő, nyáron viszont nem ritkán több hétig fennálló kánikulai meleget és szárazságot is okozhat.

(Fotó: Pixabay)