Időjárás: végre eltehetjük az esernyőket

Szerdán elkápráztat minket az időjárás: a felhőzet az ország egészén lecsökken, a záporok és zivatarok lecsengenek. Azaz a napsütésé lesz a főszerep.

2024. május 28., 17:02

Szerző:

Úgy tűnik, szerdán elkápráztat minket az időjárás a HungaroMet előrejelzése szerint. A felhőzet reggelre csökken, a záporok, zivatarok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul.

Nap közbenre aztán a sok napsütés mellett az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott fordulhat elő több helyen zápor, zivatar – áll az előrejelzésben. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északi, északnyugati szél időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között valószínű.

A HungaroMet figyelmeztetett, hogy szerdán a déli óráktól kezdődően késő estig a Duna vonalától keletre, kiemelten az ország keleti harmadában szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadékhullás, néhol felhőszakadás (> 30 mm), átmeneti szélerősödés (50-70 km/h) és kisméretű jég (< 2 cm) kísérhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: JOSE JORDAN / AFP)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.