Időjárás: csütörtökön is érvényben marad az elsőfokú riasztás az ország teljes területén

Sok napsütés vár ránk a csütörtöki időjárás során, de az elsőfokú riasztás a felhőszakadások, zivatarok, villámlás miatt az ország egész területén érvényben marad.

2024. május 22., 17:09

Szerző:

A gomoly- és fátyolfelhők mellett szerdán többórás, csütörtöki időjárás során általában sok napsütés valószínű. Éjszakára változó vastagságú és mennyiségű felhőzet lesz felettünk, de a szélcsendes részeken pára, köd, északkeleten rétegfelhőzet is képződhet – írja a Hungaromet.

Utóbbi csütörtök délelőtt fokozatosan szakadozik, gomolyosodik. Záporra, zivatarra szerdán és csütörtökön is több helyen – nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon – számíthatunk.


A nyugatias szél napközben helyenként megélénkül, a zivatarok mentén meg is erősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul.


A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22 és 27 fok között várható.

Pára lepi be Európát

Szárazföldünk jelentős részén anticiklonális hatások érvényesülnek, e tájakon nagyrészt száraz, napos, hajnalban helyenként párás az idő. Egyedül a hazánktól északnyugatra örvénylő ciklon okoz nagyobb csapadéktevékenységet, területén sokfelé regisztrálnak 40-50 mm-t is meghaladó csapadékösszeget.


Európa középső és keleti részein döntően 25 fok körül alakul a csúcsérték, ezzel szemben Északnyugat-Európában nagyrészt 20 fok körüli vagy az alatti értékeket mérnek.


Hazánk időjárására egyre kevésbé lesz hatással az említett ciklon, de még csütörtökön is nedves légtömeg lesz felettünk, emiatt szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra.

Továbbra is érvényben marad az elsőfokú riasztás az ország teljes területére

Ma késő délelőttől, déltől kb. az ország északkeleti harmadában, ezen belül délután kb. Gyöngyös-Szeged szélesebb sávjában majd a Tiszántúlon, délutántól a nyugati megyékben, illetve este a déli határ közelében valószínű leginkább zivatarok előfordulása. A zivatarokat helyenként szélerősödés (55-70 km/h), a Dunától keletre néhol lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm, az említett sávban egy-egy helyen ~ 30 mm) csapadék, illetve északkeleten felhőszakadás (> 30 mm) is kísérheti – figyelmezetet a Hungaromet.

Az előttünk álló éjszaka néhol fordulhat elő zivatar valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunántúl déli felében, illetve Tiszántúlon, északkeleten.

Csütörtökön a déli, délutáni órákban a Dunántúl északkeleti megyéiben, illetve a középső területeken kisebb valószínűséggel, majd este egyre inkább a középső országrészben (is) valószínűek zivatarok. A Dunától keletre a zivatarokat helyenként felhőszakadás (> 30 mm), a Dunántúl délkeleti területein egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék kísérheti. Zivatarok környezetében néhol viharos (60-75 km/h) széllökés előfordulhat.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.