Elegük lett: országszerte tiltakoztak a tanárok

A fővárosban és a vidéki nagyvárosokban is tiltakoznak a tanárok. Élőlánc, flashmob, dudaszó – így zajlik a nagy tanártüntetés.

2022. október 5., 11:35

Szerző:

Óriási élőlánccal tüntettek a diákok 2022. október 5-én. A fővárosban és több vidéki városban is tiltakozások kezdődtek, csak a fővárosban több mint 50 iskolában sztrájkolnak a tanárok. Korábbi összefoglalónkat itt olvashatja. Délután a diákok elfoglalják a Margit hidat, a tankerület pedig eközben bekéri a hiányzó diákok névsorát.

PDSZ: 13-14 ezer tanár tiltakozott

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője  szerint nagyjából 13-14 ezer dolgozó vette fel ma reggel a sztrájkot. Közölte azt is: október 14-ére országos sztrájknapot hirdetnek – írja a Mérce.hu.

 

Kiemelte, hogy azok a tanárkollégák, akik csatlakoznának a 14-i sztrájkhoz, azoknak pénteken 16:00-ig kell regisztrálniuk, hogy a tankerületek ne minősíthessék jogtalannak a munkabeszüntetéseket.

Leragasztott szájjal tiltakoztak a Karinthy Frigyes Gimnáziumnál

A Karinthy Frigyes Gimnázium 33 pedagógusa csatlakozott a mai tanártüntetéshez.  A tanárok leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen, valamint felolvasták a márciusi ifjak tizenkét pontjának mintájára megfogalmazott alapvető követeléseiket. Erről itt olvashat bővebben.

A régészek is szolidarításukat fejezték ki

„Hallstatt őskori sóbányáiban megőrződött kockás textilekkel szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a nehéz helyzetbe került tanárokkal, mert nélkülük a régész szakma utánpótlása is veszélybe kerül”

– olvasható az ELTE BTK Régészettudományi Intézet blogján.

Vecsésen 425-ből 9 tanuló ment iskolába

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 27 dolgozója vett részt az országos, egész napos pedagógussztrájkban, közölte a 24.hu érdeklődésére az iskola sztrájkbizottságának megbízott képviselője.

Ingyen adott ételt a kirúgott tanároknak, cserébe valaki feljelentette az éttermet

Egy budapesti étterem korábban az egyik kirúgott tanárról nevezett el hamburgert, valamint a kirúgott tanároknak 100 százalék kedvezményt adtak. Majd valakinek ez nem tetszett, és feljelentette őket a fogyasztóvédelemnél. Erről itt olvashat többet.

Ilyen hosszú az élőlánc kerékpárról nézve – VIDEÓ

Egy kerékpáros vette fel kamerával, hogy néz ki a Keleti Pályaudvartól a Döbrentei térig tartó élőlánc. A videót itt tekintheti meg.

Egy napi „bérét” tépte szét egy sztrájkoló tanár

„Itt téptem szét 11000 forintot. Mert ma jelenleg ezt tudja csinálni egy tanár, ha sztrájkol. Ez kb egy napi bérem, ez a 220000 forint egyhuszada. Osztályfőnökként sem jobb a helyzet, azzal 240-et keresek. 35 éves vagyok, matematika, filozófia és informatika szakos tanár Kőbányai Szent László Gimnáziumban. A pályakezdőkkel azonos a fizetésem”

– írta Facebook-oldalán Molnár Attila, a Kőbányai Szent László Gimnázium tanára. Itt olvashat erről bővebben.

Sztrájkba léptek a Fazekas Mihály Gimnázium tanárai

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai és dolgozói a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, s ezzel egyidőben figyelmeztető sztrájkba kezdünk: Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak.”
 
 

Mint írják: Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést. A polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáink jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez.

A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek. Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell.

 

Mint tudjuk, a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett. A kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a „rendcsinálás” – most már látjuk, milyen eszközökkel – tették hozzá.

Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk. Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt.
Követeljük, hogy az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba! Követeljük, hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot!
 
Mint írják: gyökeres, rendszerszintű átalakítást követelünk, amelyet nem kézivezérléssel hajtanak végre. Követeljük, hogy ez az átalakítás a napi politikai céloktól mentesen, ne szakfelügyelőkkel, hanem valódi szakértőkkel menjen végbe, akiket a pedagógus társadalom hatalmaz fel egy, a 21. század kihívásainak megfelelő koncepció kidolgozására.
 
Posztjuk szerint a sztrájkhoz eddig 56 fő csatlakozott.

Nem vették át a petíciót

Az Index tudósítása szerint senki nem vette át a tüntető diákok és tanárok petícióját a Belső-Pesti Tankerületi Központ részéről. Mint ismert, ez az a tankerület, amely amely felmentette a munkavégzés alól a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait.

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a diákok és a tanárok felolvastak egy nyilatkozatot, mellyel követelték, hogy vonják vissza a kirúgott pedagógusok felmentését.

A tankerületi dolgozók egy darabig az ablakból figyelték az épület elé érkező tömeget, majd egyikük inkább úgy döntött, hogy besötétít.

Közel 1000 tanár tiltakozik ma

A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán azt írják: ma 83 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik és több ezren sztrájkolnak az oktatásért.

Erről itt olvashat bővebben.

Tisztelt tankerületi központ, önnek 1 új üzenete érkezett

A Belső-Pesti Tankerület Damjanich utcai székházának ajtajára ragasztották az üzenetüket a tüntetők. A szabad tankönyvválasztást, a tanszabadság visszaállítását követelik, illetve olyan fizetést, ami a pályán tartja a pedagógusokat, és megfelelő perspektívát nyújt a hivatást választóknak.

(Tanártüntetés, pedagógustüntetés október 5.én. Fotó: Facebook-videó.)

Megállapodást kötött a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group a Gellért Szálló megvételéről, a vállalat az Indotek csoporttól vásárolta meg a hotelt birtokló cégcsoportot.