A Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium is részt vesz a tanártüntetésen

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai közül 56-an írták alá a sztrájkkal kapcsolatos nyilatkozatukat.

2022. október 5., 13:04

Szerző:

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai és dolgozói a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, s ezzel egyidőben figyelmeztető sztrájkba kezdünk” – olvasható nyilatkozatukban. A gimnázium azért vesz részt a tanártüntetésen, mert „a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést.”

Továbbá a hangsúlyozták, hogy a tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat. Vélemányük szerint 

„az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek.”

Nyilatkozatukban követeléseket is felsoroltak: az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba, és az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot. Továbbá az oktatás gyökeres, rendszerszintű átalakítástát is követelik.

(Tanártüntetés. A Fazekas Mihály Gimnázium tiltakozó tanárai. Fotó: Fazekas Mihály Gimnázium)

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.