Budapest Pride: kordonok nélkül tiltakozunk a putyini Orbán-kormány ellen

Egy év alatt összegyűlt sérelmeiket fejezhetik ki a 26. Budapest Pride Felvonuláson a résztvevők. 

2021. július 22., 15:47

Szerző:

Egy év bezártság után Vedd vissza a jövőd! szlogennel újra lesz Budapest Pride Felvonulás, de ez most teljesen más lesz mint az eddigiek – mondják a szervezők. Szerintük a magyar kormány a saját javára fordította a koronavírus okozta válságot, és amíg otthon maradtak a tüntetők, addig apránként egyre többet vetttek el a jogaikból. A 168 összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a Budapest Pride Felvonulásról.

A szervezők közleményükben azt írták: a mostani Pride-ra még inkább igaz, hogy nem csak ünnep, hanem tiltakozás is. Kifejtették, hogy a felvonulással tiltakoznak a magyar kormány utóbbi időben bevezetett, sokak szerint melegellenes törvényei ellen: „a putyini mintára készült homofób propaganda-törvény, a gyűlöletkeltő plakátok, a transznemű embereket megbélyegző alkotmánymódosítás és a jogi nemváltás betiltása, az örökbefogadás ellehetetlenítése, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése, és az állandóvá vált, uszító, homofób, gyűlölködő közbeszéd ellen” – írták.

A Pride teljes útvonala hetek óta ismert. Szombaton 14:00-kor a Madách térről indulnak el, és karneváli hangulatban tüntetnek egészen a Tabánig. A pontos útvonal: Madách- Astoria - Kálvin tér - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért rakpart - Döbrentei tér - Tabán. A felvonulásra bármelyik fenti pontból becsatlakozhatnak az érdeklődők, ugyanis a Budapest Pride Facebook-oldalán csütörtökön osztotta meg a hírt, hogy kordonok nélkül vonulnak. „Ismét kordonoktól mentesen, szabad keretek között zajlik a 26. Budapest Pride Felvonulás!” – írták posztjukban. 

A rendezvény 20 óráig tart. A Tabánban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mellett Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője is beszédet mond. A házigazda a PaDöDő énekese, Lang Györgyi lesz. A felvonulást tavaly online tartották, Karácsony Gergely már azon is részt vett.

A felvonulásnak a tüntetők számára most nagyobb aktualitása van, mint bármikor. A magyar kormány június 15-én elfogadott családvédelmi törvénye ellen előző nap tízezer ember vonult a Kossuth térre tüntetni „a család az család” jelmondatot skandálva, mert a Fidesz-KNDP a pedofíliát szigorúbban büntető törvényjavaslatot az elfogadása előtt néhány nappal sokak szerint melegeket diszkrimináló passzusokkal egészítette ki. Eszerint tilos a „homoszexualitás megjelenítése és népszerűsítése 18 éven aluliak számára” a médiában és az iskolákban, óvodákban. 

Amióta a magyar kormány megalkotta a szexuális kisebbségek életét nagy mértékben befolyásoló családvédelmi törvényt, azóta látványosan megnőtt a melegekkel szembeni támadások száma. Júniusban több támadásról is beszámoltunk: „Szabad házasság Szegeden” címmel rendezett mini pride-ra szélsőjobboldali tüntetők törtek rá, két meleg orvost pedig megtámadtak Pécsett, az egyikük eszméletét vesztette. Legutóbb három férfi próbált betörni egy budapesti lakásba, mert szivárványos zászlót tűztek ki az erkélyre. 

A törvény elfogadása hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki. Korábban írtunk róla, hogy a magyar kormány – a sokak szerint melegellenes passzusokat is tartalmazó – pedofiltörvényét Európa-szerte rossz szemmel nézik, köztük Németország is aggodalmát fejezte ki. A törvény ellen látványosan akartak a müncheniek tiltakozni: az Allianz Arénát szivárványszínbe borítva fogadták volna a magyarokat az Európa-bajnokságon. Végül ezt nem engedte az Európai- Labdarugó Szövetség (UEFA). Helyette hozzájárult, hogy szivárványos karszalagban játsszon a németek csapatkapitánya, Manuel Neuer. 

Arról is írtunk korábban, hogy az Európai Unió 17 tagállama közös nyilatkozatban utasította el az Orbán-kormány családvédelmi törvényét. Legutóbb az Európai Parlament és az Európai Bizottság is kifogásolta a jogszabályt, és két kötelezettségi eljárással, a homoszexuálisokat érintő pedofiltörvény és az LMBTQ-mesekönyvek kötelező megjelölése miatt indít eljárást Magyagyország ellen. 

Ahogy megírtuk, szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon, hogy gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány. A döntést azzal indokolta, hogy Brüsszel sérelmezi, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult. Azt mondta: ott már az LMBTQ-aktivisták bejárnak az óvodába és az iskolába, ők végzik a szexuális felvilágosítást. A kormányfő szerint a brüsszeli bürokraták nálunk is ezt akarják, ezért fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, vagyis visszaélnek a hatalmukkal. „A gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk” – fogalmazott Orbán Viktor. 

A népszavazás bejelentését követő napon, csütörtökön Gulyás Gergely minisztert a Kormányinfón kérdezték az újságírók, ahol szóba került a szombaton esedékes Budapest Pride is. A minisztert a Telex kérdezte meg, hogy lesz-e az idei Pride-on fideszes képviselő. Gulyás Gergely nem tartotta valószínűnek, mert ahogy fogalmazott: „Az érintetti kör nem fedi egymást, az én tudomásom szerint. Nincs metszet”. Gulyás Gergely szavaira nevetés tört ki az újságírók közt. A miniszter azt is elmondta, nincs tisztában a kollégái szexuális orientációjával, de „a Pride nem arról szól, hogy ki, egyébként, milyen szexuális orientációval rendelkezik, hanem ki az, aki úgy gondolja, hogy ezt a nagy nyilvánosságban meg kell, hogy ossza”.

(Kiemelt kép: Résztvevők a Budapest Pride-on 2019. július 6-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.