„Minden meleg egyre elkeseredettebb Magyarországon”

Politikusok, színészek, családok tüntettek hétfőn a Parlament előtt. A békés demonstráción a 168 is ott volt. Helyszíni riport.

2021. június 14., 22:27

Szerző:

Szivárványos Orbán Viktort, Vlagyimir Putyint és „szexi ördög” Dúró Dórát ábrázoló táblák lepték el hétfő este a Kossuth teret. A több ezer tüntető azért gyűlt össze, hogy jelezzék a kormánypártoknak, nem értenek egyet a melegellenes politikájukkal, továbbá követelték tőlük, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, amely összemossa a homoszexualitást, a transzneműséget és a pedofíliát.

„A fiamra azért még ránézhetek?” – állt az egyik táblán. „Minden meleg egyre elkeseredettebb Magyarországon. Nem hiszem, hogy bárkit meglepetésként ért volna a módosítás, számítottam rá, hogy a kampányidőszakban újfent előkerül a buzizás. Ezzel tovább fokozzák a társadalom homofóbiáját” – mondta egy tüntető édesanya.

Propagandatörvény helyett elfogadást

A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató rendezvényt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg.

A szervezők álláspontja szerint a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.

„A kilencvenes években megkönnyítette volna az életünket, ha az osztályfőnöki órán nemcsak azt mondta volna el valaki, hogy van heteroszexuális és homoszexuális, hanem azt is, hogy a szexualitás gyönyörű. Színes és személyre szabott sajátunk és egész életünkben velünk van, fejlődik, változik”

– mondta Székely Kriszta rendező, az esemény egyik felszólalója. „Nagyszerű lett volna, hogy ahelyett hogy férfi és női nemi szerveket ábrázoló satnya grafikákat tologatnak, inkább kurzus tartottak volna arról, hogy két ember között a szex kölcsönös bizalmon, elfogadáson, kommunikáción, figyelmen alapszik” – tette hozzá.

(Orbán Viktort queerként ábrázoló pólót visel egy tüntető, fotó: Merész Márton / 168.hu)

Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik tagja pedig kezdetnek megskandáltatta a közönséget, együtt kiabálták: „a család az család”.

„A törvényjavaslat veszélyes, mert ha nem lehet olyan felvilágosító órákat tartani, ahol a gyerekek tanulnak a sokféleségéről, többet fogják bántani, zaklatni vagy kiközösíteni azokat a gyerekeket, akik szivárványcsaládokban élnek. Mint az én kisfiamat. A törvényjavaslat veszélyes. Mert a másságukra ráébredő fiataloknak életmentő lehet, ha ők és az osztálytársaik is tanulnak arról, hogy nincsenek egyedül” – mondta. Pál Márton továbbá azt is kifejtette, hogy szerinte a törvényjavaslat értelmezhetetlen, mert nem tudni, mit jelent a homoszexualitás megjelenítése.

Kérdésünkre, hogy szerinte eredményes lesz-e a demonstráció Pál Márton azt felelte: „Nem igaz, hogy nem lesz eredménye a tüntetésnek. Nagyon sok emberhez eljutottunk, nekünk pedig most nagyon sokan megmutatták, hogy mellettünk vannak. Ez eredmény. És még valami, ha holnap el is fogadják a törvényt, nem olyan szájízzel fogják megtenni, mintha csendben maradtunk volna”.

Az eseményen felszólalt még a Magyar Helsinki Bizottságtól Szekeres Zsolt jogász, Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja és Erdős Erik Robin a Prizma Transznemű Közösség tagja.

Máshogy állnak hozzá a politikusok

Több ellenzéki politikus is részt vett a tüntetésen. A Demokratikus Koalíció (DK), az Magyar Szocialista Párt  (MSZP), a Lehet Más a Politika (LMP), a Párbeszéd és a Momentum Mozgalomhoz csatlakozott független képviselők már közölték, hogy bojkottálják a keddi szavazást, a Jobbik viszont igennel voksol majd.

Az ellenzéki politikusok eltérően gondolkodnak a jobboldali párt döntéséről. Niedermüller Péter, DK-s politikus, Budapest VII. kerületének polgármestere a 168-nak is megerősítette, hogy a DK képviselői nem vesznek részt a keddi szavazáson.

„Orbán Viktor egyszer azt mondta, hogy neki 133 bátor embere van. Szerintem inkább 133 rabszolgája. Intézze el ezt a mocskos ügyet velük. A Jobbik egyelőre úgy tűnik, hogy megszavazza a javaslatot. Nagyon bízom benne, hogy átgondolják a döntést. Ha néppárttá akarnak válni, akkor ez az út. Azt gondolom, ha a Jobbik holnap mégis megszavazza a módosítást, akkor egy időre ki fogják magukat záratni az Európai Néppártból”

– tette hozzá a politikus.

 (Több ezren tüntettek a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen, Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Gyurcsány Ferenc DK-elnök úgy gondolja, hogy a Jobbik és a többi ellenzéki párt között kialakult nézetkülönbség nem fogja befolyásolni az ellenzéki együttműködést. „A Jobbik egy jobboldali konzervatív párt, ez a közösség még jelentős részben bizonytalan abban, hogyan álljon ehhez a kérdéshez” – vélekedett. Gyurcsány Ferenc azt is elmondta a 168-nak, hogy szerinte nincs nagyszerűbb a szerelem szabadságánál.

„Legalább szeretni had legyen szabad. Tartsa távol magát a közhatalom attól, hogy kit szeretünk. Amit ez a törvény csinál, azt töri meg, amitől a szerelem szép. Emellett megbélyegzi, bűnnek kiáltja ki és el akarja hazudni a gyermekink előtt a szerelem szabadságát”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Orosz Anna, Momentumos politikus, Újbuda alpolgármestere szerint a Fidesz törvényjavaslata egy nagyon gonosz módja annak, hogy az ellenzéket csapdába csalja. „A kormánynak semmi más célja nincs ezzel, csak az, hogy megossza az ellenzéket és gyűlöletet keltsenek. A Momentum véleménye az, hogy ezt a javaslatot bojkottálni kell, mert más morálisan elfogadható döntés nem létezik” – mondta.

Kerpel-Fronius Gábor, Momentumos politikus, Budapest főpolgármester-helyettese arra is kitért, hogy a Momentumnak fontos a pedofília elleni fellépés, ugyanakkor úgy látják, hogy az LMBTQ közösséget összemosnák a pedofíliával a javaslat elfogadásával. „Mi pártként a Prideon is mindig ott vagyunk, természetes volt, hogy most is eljövünk. De nemcsak a meleg embertársainkért. A következő generációk szexuális felvilágosításáról van szó, és arról is, hogy tudomásul vegyék azt, hogy vannak olyan gyerekek, akik a saját nemükhöz vonzódnak, és ezt megtanulják megfelelően kezelni. Döntő fontosságú, hogy a gyerekek kapjanak megfelelő szexuális felvilágosítást, és merjenek kérdezni. Azt kell mondjam, ez az elmúlt évek egyik leggaládabb törvényjavaslata” – fejtette ki.

Sok családos jelent meg a Parlament előtt

A tüntetésen több család is részt vett, köztük Kovács Patrícia színművész és a kislánya is. „Ma a gyerekeinkért is tüntetünk. Én is azért hoztam el a gyerekem, mert azt gondoljuk, hogy tisztában kell lennie azzal, hogy most miről van szó. Sajnos azt kell mondjam, hogy a törvényjavaslat gyalázatos. Erről beszélni kell. Bele sem merek gondolni abba, hogy az új törvény milyen további fájdalmat okozhat azoknak a fiatalok, akiknek nehézséget okoz a szexuális irányultságuk és az identitásuk. Amúgy is ki vannak rekesztve, a törvény elfogadásával további olyan csatornák vesznek majd el, ahonnan információt, segítséget kaphatnak. Ez gyerekellenes” – mondta a színművész.

A tüntetés békésen lezajlott.

(Kiemelt kép: „Propagandatörvény helyett elfogadást” nevezetű tüntetés 2021.06.14-én, Merész Márton / 168.hu)

 

 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.