Rábólintott az UEFA: szivárványos karszalagban fog játszani a németek csapatkapitánya

A német labdarúgó-válogatott csapatkapitánya így tiltakozik a magyar kormány sokak által kritizált pedofiltörvénye ellen. 

2021. június 21., 16:08

Szerző:

Az Európai Labdarúgó Szövetség nem talált kivetnivalót benne, hogy a német labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Manuel Neuer szivárvány-karszalagot hordjon a szerdai német–magyar meccsen.

Az UEFA korábban alaposan megvizsgálta volna, hogy politikai nyilatkozatnak számít-e a szalag viselése, de a vizsgálatot leállították. Az UEFA ehhez képest meglepően döntött, a csapat Twitteren közölte a szövetség indoklását:

„A szivárvány-karszalag a sokszínűség szimbóluma, és jó célt szolgál.”

Napok óta megy a találgatás, vajon szivárványszínbe borul-e a müncheni Allianz Aréna szerdán a német-magyar meccsen. Az Európai Labdarúgó Szövetség kezében van a döntés, hogy engedélyezi-e a lényegében politikai vélemény nyilvánítást a magyar kormány pedofiltörvénye kapcsán a német csapatnak. 

Korábban írtunk róla, hogy a magyar kormány – a sokak szerint melegellenes passzusokat is tartalmazó – pedofiltörvényét Európa-szerte rossz szemmel nézik, köztük Németország is aggodalmát fejezte ki. A törvény ellen látványosan akarnak a müncheniek tiltakozni: az Allianz Arénát szivárványszínbe borítva fogadnák a magyarokat az Európa-bajnokságon. 

Az ötletet sokan támogatják és petíciót is indítottak, amit eddig több mint 60 ezren írtak már alá, így gyakorolva nyomást a döntéshozó UEFA-ra.

A Labdarúgó Szövetség erről még nem hozott döntést, de München városi tanácsa is támogatná az ötletet. Dieter Reiter polgármester azt ígérte, a hét elején tárgyal emiatt az UEFA-val és a német labdarúgó-válogatottal. Az önkormányzat azt ígérte, az épületüket szivárvány színbe borítják.

(Kiemelt kép: Frank Hoerman / augenklick/Martin Hangen / dpa Picture-Alliance via AFP)