Közös nyilatkozatban ítélte el 13 EU-s tagország a magyar pedofiltörvényt

Meg kell állítani ezt a folyamatot, ez egy nagyon veszélyes pillanat Magyarországnak és az Európai Uniónak is – mondta az európai ügyekért felelős ír miniszter.

2021. június 22., 18:07

Szerző:

Kedden nyilvánosan is kiállt 13 EU-s tagország a szerintük is melegellenes pedofiltörvény ellen. A melegeket pedofilokkal összemosó törvényt többek között Németország, Hollandia, Svédország, Franciaország és Írország ítélte el, nyilatkozatukban rámutattak Magyarország és nacionalista szövetségese, Lengyelország demokratikus hiányosságaira – írja a Reuters.

Úgy vélik, az egy hete elfogadott törvény, amely tiltja a „homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését 18 éven aluliak számára”, nyíltan megsérti az uniós értékeket. Németország európai ügyekért felelős minisztere azt nyilatkozta a 27 EU-s tagországgal való találkozó előtt, hogy Magyarország és Lengyelország alkotmányellenesen cselekszik, amikor a bíróságok, oktatási intézmények és a média függetlenségét és a kisebbségek jogait tiporja földbe.

„Az Európai Unió elsősorban nem egy piac vagy egy valuta-közösség. Mi az értékek közössége vagyunk, ezek az értékek kötnek össze minket”

– közölte Michael Roth sajtótájékoztatóján a luxemburgi találkozó előtt. Hozzátette: nem lehet kétség afelől, hogy a kisebbségekkel, köztük a szexuális kisebbségekkel is tisztelettel kell bánni.

Belgium, Hollandia és Luxembourg közös nyilatkozatot írt, amely szerint az Orbán Viktor alatt történt legutóbbi jogi változtatások sértik a szólásszabadság jogát és „botrányos” módon szexuális alapon diszkriminál. 

A svéd miniszter groteszknek nevezte az orosz mintára megírt magyar törvényt, a holland kollégája felszólította a magyar kormányt a törvény visszavonására, miközben Írország a törvény Európai Bíróság elé vitelét javasolta.

„Nagyon aggasztónak találom a helyzetet. Nem helyes, ami történt és meg kell állítani ezt a folyamatot. Ez egy nagyon veszélyes pillanat Magyarországnak és az Európai Uniónak is” – nyilatkozta Thomas Byrne, az európai ügyekért felelős ír miniszter. 

(Kiemelt kép: aktivista tüntet egy demonstráción, ahol azt követelik, hogy az EU tegyen lépéseket a magyar pedofiltörvény ügyében. Amszterdam, Hollandia, 2021. június 21. EPA/Robin Utrecht)

  

07:43

Kissinger az új Chamberlain, Davos az új München, Putyin az új Hitler – így lehetne összefoglalni az ukrán elnök reakcióját a volt amerikai külügyminiszter azon ötletére, hogy engedjen át területeket az oroszoknak.

2022. május 25., 21:50

Ő és Szergej Sojgu védelmi miniszter is a Központi Katonai Klinikai Kórházban vizitáltak Moszkvában. Elmondta, minden ukrajnai háborúban harcoló orosz katona „hős”, ezért zsoldemelés, nyugdíjemelés és minimálbéremelés is lesz Oroszországban.

2022. május 25., 21:27

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament szerdán Robert Golobot, az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) vezetőjét, aki várhatóan hárompárti balközép kormányt alakít majd – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

2022. május 25., 21:25

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.