Paradigma Intézet: határozott cél vezérli az Orbán-kormányt a népszavazással

Az intézet szerint a magyar kormány tudatos lépésekre szánta el magát. 

2021. július 21., 14:46

Szerző:

Fontos politikai lépésnek tartja a Paradigma Intézet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester szerda délelőtt szinte egyszerre jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek. Az intézet a bejelentés után nemsokkal összegezte a Facebookon, hogy mivel egyre közelebb van a 2022-es országgyűlési választás, ezért mindkét politikus számára az elsődleges cél a kampány tematizálása és saját táboruk mozgósítása. A Paradigma Intézet szerint a magyar kormány egyszerre akarja megosztani az ellenzéket és magához szólítani a Jobbikos szavazókat a sokak szerint melegellenes családvédelmi törvény kampánytémává emelésével. 

Az intézet az Orbán-kormány mostani népszavazását a 2016-oshoz hasonlította, amikor a „brüsszeli migráns kvóták” kérdését piedesztálra emelve sikerült 3,3 millió fideszes és jobbikos szavazót maguk mögé felsorakoztatni. Szerintük ez olyan politikai erőt adott a Fidesznek, hogy egyértelműnek tűnik: Orbán Viktor éppen ezeket a választókat akarja most is megszólítani. Kiemelték: saját híveinek a szimbolikus mozgósítása (Békemenet) mellett szükséges a nagyobb számú és valóban országos aktivizálás is, még a tavaszi kampányhajrá előtt.

Az intézet szerint tudatosan tette egy csapásra a magyar kormány kampányájának fő motívumává a családvédelmet, hiszen a Jobbik és az ellenzéki összefogás többi pártja között megosztó téma az LMBTQ-közösség támogatása. Jó példa erre a sokak álltal melegellenesnek tartott pedofiltörvény, amit a Jobbik a kormánypártokkal együtt szavazott meg, miközben az ellenzéki összefogás többi tagja bojkottálta a szavazást. Az intézet szerint a Fidesz ezzel az új kampánnyalegyedüliként és eddig nem látott erővel osztotta meg az ellenzéki összefogást.

 A Paradigma Intéztet kiemelte: a kormány sokkal könnyebben valósít meg egy-egy népszavazást, mint az ellenzék vagy az ún. „nép”, hiszen a kormányoldalnak nincsen szüksége például aláírásgyűjtésre. Orbán valódi lépéskényszerbe szorítja az ellenzéket: közös válaszra lenne szükségük részükről, miközben Jakab Péter pártjának egyedi reakciója is elengedhetetlen. Hozzátették: Egyelőre kevéssé látszik, hogy az egykori radikális jobboldali párt számára mi lehet a megfelelő válasz, hiszen beállni a kormánypárt mellé a családvédelmi kérdésben, az ellenzéki összefogáson belül okozhat akár maradandó károkat is.

Eközben viszont a kizárólag az ellenzéki fősodorban való maradás, saját pártjának, saját híveinek nemtetszését válthatja ki. Szerintük az is lényeges, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampányban Jakab Péter személye döntő lehet, ha nem is mint első számú esélyesként, inkább mint valamelyik másik szereplő támogatójaként, akár „királycsinálóként” is.  Az intézet kiemelte: a 2022-es választás nagyon más lesz, mint az utóbbiak voltak. „Az oldalak közötti különbségek minimalizálódnak, a verseny akár egy-egy egyéni választókerületben is eldőlhet. Orbán Viktor azokat a jellemzően vidéki, várhatóan jobbikos ellenzéki jelölttel induló körzeteket is célozza, ahol a parlamenti többség bármelyik irányba eldőlhet” –hangsúlyozta a Paradigma Intézet. 

Ma reggel jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy újra kezdeményezhetővé válik ilyen népszavazási kezdeményezés indítása a Választási Bizottságnál. Vezető magyar politikusok úgy tűnik, rögtön élnek is a lehetőséggel. Karácsony Gergely és a magyar miniszterelnök szinte egy időben állt a rajtvonalhoz és jelentette be, hogy országos népszavazást indít. A főpolgármester kis idővel hamarabb jelentette be a Facebookon, hogy három témában indít népszavazást, ezeket itt olvashatod el. 

Korábban írtunk róla, hogy szerdán reggel Orbán Viktor is rendkívüli bejelentést tett a Facebookon. A miniszterelnök és a kormány gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez. A kormányfő azt mondta: „Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televízióban és a reklámokban. Brüsszel most az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli.” A gyermekvédelmi népszavazásban öt kérdés lesz. A kérdéseket itt tudja elolvasni. 

(Kiemelt kép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője (j, háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.