Jakab Péter: Ez az ellenzéki együttműködés lényege, egységes és mégis sokszínű

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint hiába szavazták meg a vitatott pedofiltörvényt, az ellenzéki összefogásban ez nem okoz problémát, mert ott lehet más a vélemény, nem kell ugyanazt gondolni.

2021. június 15., 18:59

Szerző:

Kedden a Jobbik a Fidesszel és a KDNP-vel együtt megszavazta a homofób és transzfób, médiát cenzúrázó passzusokat is tartalmazó „pedofiltörvény”-ként elhíresült jogszabályt. A 168 erről kérdezte Jakab Pétert, a kormánypártokkal együtt voksoló ellenzéki párt vezetőjét. Az ellenzék többi pártja nem vett részt a szavazáson.

A Jobbik hétfői közleményében azt írta: amikor kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a jogvédők által is kritizált részeket. Arra, hogy lát-e esélyt az ellenzéki összefogás kétharmados többséget biztosító győzelmére – ami a törvény módosításához szükséges – azt írta:

„Biztosak vagyunk abban, hogy kormányon fogunk tudni megoldást találni arra, hogy hogyan töröljük a Fidesz által szándékosan becsempészett, értelmetlen és ostoba törvényrészeket.”

Habár Jakab Péter biztos benne, hogy kormányra kerülés esetén találnak megoldást, a konkrét lépést nem árulta el válaszában. 

A Jobbik elnöke szerint „egyszerűen nem igaz, hogy a most megszavazott pedofilellenes törvény megtiltja az iskolai szexuális felvilágosítást és tudományos párbeszédet, hiszen valójában csak regisztrációhoz köti azt”. (Valójában egy állami szervezet engedélyéhez, vagyis nemcsak regisztrációra, hanem az államhatalom jóváhagyására is szükség lesz hozzá – a szerk.) Hozzátette: a Jobbik szerint is szükség van a szexuális felvilágosításra.

Arról, hogy a Jobbik hogyan fog elszámolni az ellenzéki összefogás többi pártja felé döntésével, azt válaszolta: „Több ellenzéki politikus elmondta tegnap, hogy el tudja fogadni, hogy a néppárti Jobbik jobboldali pártként a pedofíliával összefüggő bűncselekmények büntetésének szigorítására helyezte a hangsúlyt. Ez az ellenzéki együttműködés lényege: egységes és mégis sokszínű.

Mi egy ilyen demokratikus Magyarországot szeretnénk! Ahol lehet más a vélemény, és nem kell mindenkinek ugyanazt gondolnia mindenről.”

Hétfőn több ezres tüntetést tartottak a jogszabály ellen, amely a demonstrálók szerint a médiát is erősen korlátozó, homofób és transzfób propagandatörvény. A tüntetésen felszólalt Székely Kriszta színházrendező, Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik tagja, Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza, Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja, és Erdős Erik Robin, a Prizma Transznemű Közösség tagja. 

(Kiemelt kép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. december 14-én. MTI | Illyés Tibor)

 

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.