Fontos határidőre figyelmeztet a BKK: ha ezt elfelejti, megbüntethetik

A BKK egy fontos határidőre figyelmeztette az utasokat. Ha valaki ezt elmulasztja, akár büntetésre is számíthat.

2024. október 24., 11:09

Szerző:

Október 31-én lejárnak a diákigazolványok, ezért a BKK felhívta az utasok figyelmét, hogy az igazolványokat érvényesíteni kell. Ha valaki ezt elmulasztja, akkor büntetésre számíthat – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ honlapján.

Hamarosan büntetésre számíthatnak a BKK járatain, akik erről elfeledkeznek

Fontos határidőre figyelmeztette az utasokat, ami sokakat érint. Október 31-én ugyanis lejárnak a diákigazolványok. Ez azt is jelenti, hogy aki már nem diák, az ezután nem veheti igénybe az utazási kedvezményt. A diákok továbbra is kedvezményes áron vásárolhatnak bérletet, ha érvényesítik a diákigazolványokat.

„2024. október 31-ig érvényesek a 2023/2024. tanévre vagy annak II. félévére szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok, valamint azoknak a tanulóknak a diákigazolványai, akik a 2023/2024. tanévben töltötték be 16. életévüket. A lejáró diákigazolványokat október végéig kell érvényesíttetni”

– olvasható a Budapesti Közlekedési Központ oldalán.

A BKK járatain az utazási kedvezményt október 31-től csak az érvényesített diákigazolványokkal vehetik igénybe a diákok. A 2024. október 31-én lejáró diákigazolványokkal vásárolt, legkésőbb 2024. október 31-ei kezdőérvényességű tanulóbérletek a rajtuk jelölt időszakban, de legkésőbb 2024. december 1-én 02:00-ig használhatók a BKK járatain. Ez a határidő vonatkozik a később lejáró (éves, negyedéves és szemeszterre szóló) bérletekre is, ezért is fontos a diákigazolványok október 31-ig történő érvényesítése a következő tanévre.

Pótdíjra számíthatnak, ha ezt elfelejtik

A Budapesti Közlekedési Központ felhívta az utasok figyelmét, ha valaki elfelejti érvényesíteni a diákigazolványát, és ennek ellenére szeretné igénybe venni az utazási kedvezményt, büntetésre számíthat.

Ebben az esetben az utas 25 000 forint pótdíj megfizetésére kötelezhető. A pótdíjat 30 naptári napon belül köteles befizetni. Ha az utas a helyszínen szeretné kiegyenlíteni a pótdíjat, erre is van lehetőség, ebben az esetben az összeg 12 000 forintra mérséklődik.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: BKK hivatalos Facebook oldala)