Újítást vezet be a BKK, ezekre a helyekre könnyebb lesz eljutni busszal

A BKK Magyarországon elsőként tesztel egy új szolgáltatást, ami megkönnyítheti a közlekedést.

2024. október 10., 12:28

Szerző:

A BKK tervei szerint hamarosan egy új szolgáltatást vehetnének igénybe az utasok, ami megkönnyítené azokra a területekre való eljutást, ahol jelenleg nem közlekednek elég sűrűn a járatok. A rugalmas útvonalú Telebusz-szolgáltatás a Cinkotától északra fekvő Csobaj-bánya-menti területen tesztelnék – olvasható a BKK honlapján.

Új BKK járatot tesztelhetnek a jövőben

A tervek szerint az új Telebusz-járat 274-es jelzéssel közlekedne, a menetrendben meghirdetett fix időpontokban indulna Cinkota HÉV-állomástól, innen az Ostoros úton és a Bóbitás úton keresztül éri a rugalmas útvonalú területet. Ha igény van rá, akkor a Menyhért utca–Monoki utca–Muzsika utca útvonalon érintené a 31-es busz Muzsika utca megállóját.

A BKK információ szerint nem lenne fix útvonala, ehelyett az utasoktól érkező igénybejelentések alapján, előre meghatározott utcákon keresztül érintené a szükséges felszállópontokat. A járat az első évben tesztüzemben közlekedne, jellemzően 30 perc lenne a követési ideje. A 274-es járat a Cinkota HÉV-állomásnál a H8-as és a H9-es HÉV-hez, míg a Muzsika utcánál a 31-es buszhoz csatlakozna.

Az újítást a BKK azzal magyarázza, hogy a XVI. kerületben az utóbbi 15-20 évben számos ingatlanfejlesztés történt. Elsősorban családi házak találhatóak a környéken, de több társasházat, lakóparkokot építettek a területen. Jelenleg a keletre eső H9-es HÉV, valamint az Ostoros úton közlekedő 174-es és 175-ös buszjárat szolgálja ki a területet, de az új buszjárattal kényelmesebbé válhat a lakosok számára a közösségi közlekedés.

Az új buszjárattal tehát javulhat a közlekedés, az emberek pedig könnyebben eljuthatnak a H8-as és a H9-es HÉV Cinkotai állomásához. Az új buszjárat fel- és leszállópontjait a Bóbitás út–Szabó utca–Bíztató út–Honfoglaló utca–Levedi utca–Budapesti út–Vágás utca–Alsómalom utcaterületen belül jelölik ki.

Így működik majd a rendszer

A Telebusz-szolgáltatásnak megfelelően a járatok a végállomásról csak akkor indulnak el, ha az utazási igényt valamelyik indulási időpontra előre jelezték. Az utasoknak be kell jelenteniük a kiindulási pontot és a célállomást, ennek megfelelően az autóbuszok rugalmasan közlekednek a beérkezett igényeknek megfelelően. Az igényeket telefonon vagy a telebusz.bkk.hu igénybejelentő felületen a meghirdetett indulási időpontok előtt minimum 30 perccel szükséges jelezni.

Az útvonalat a Cinkota HÉV-állomásnál felszálló utasok igénye módosíthatja legkésőbb. Az utasnak az előre meghatározott indulási idő előtt 5 perccel a felszállópontnál kell lennie, melyről push értesítést vagy SMS üzenetet küld BKK a menetrend véglegesítésekor. A BKK várja a javaslatokat a buszjárattal kapcsolatban, ezt itt teheti meg

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Budapesti Közlekedési Központ Facebook oldala)