Baj lehet a húsvéti sonkával! Erre figyeljen!

Nagy a baj a húsvéti sonkákkal, a lakosság fele aggódhat.

2024. március 21., 13:42

Szerző:

A lakosság majdnem felének, 48 százalékának komoly kihívást jelent a megfelelő húsvéti sonka beszerzése – összegzi a Pick megbízásából március elején készült reprezentatív kutatás a magyarok sonkával kapcsolatos problémáit. Az élelmiszeripari vállalat csütörtöki közleménye szerint a felmérésükben részt vevők 68 százaléka számolt be arról, hogy hiába a gondos előkészületek, húsvét hétvégéjén kiderül, nem a megfelelő sonkát választották – írja a Dívány. 

Ilyen a jó húsvéti sonka 

Az élelmiszeripari vállalat csütörtöki közleménye szerint a válaszadók 68 százaléka számolt be arról, hogy a gondos előkészületek dacára korábban túl zsíros (30 százalék), nem megfelelő ízű és fűszerezésű (28 százalék), száraz és rágós (23 százalék) vagy éppen túl sós (19 százalék) sonka került az asztalra, netán a sok munka dacára a sonka nyers maradt (10 százalék). 

A válaszadók 31 százaléka gondolta úgy, hogy a megfelelő minőség egyik garanciája, ha magyar gyártótól származik az ünnepi húsétel. 11 százalékuk egyértelműen árérzékeny, 16 százaléknyi sonkafogyasztó szívesen kísérletezik, a legtöbben azonban a rizikó csökkentése érdekében ragaszkodnak ahhoz a márkához, ami már bizonyított.

A jegybank adatai szerint a hazai boltokban kapható sonkák az uniós átlagárak 80 százalékára drágultak idén . A tavalyi év során a magyar családok átlagosan 21 milliárd forintot költöttek húsvéti sonkára és más füstölthús-készítményekre. Nem mindegy tehát, mire is költünk. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint idén a tavalyihoz képest tizedével többe kerülhet a húsvéti sonka, ezért a hentesek egy része kisebb kiszerelésben kezdett árulni, hogy el tudja adni az ünnepi terméket. Arra is felhívták a vevők figyelmét, hogy a címkét is olvassák el, ha húsvéti sonkát választanak, hiszen abból kiderül, mire is számíthatunk a főzést követően.

A húsvéti sonka ára sokaknak fog fejfájást okozni

A sonka is tovább drágulhat a következő hetekben, így az előrejelzések szerint a húsvéti ünnepeket sem tudjuk majd olcsón megúszni. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs Magyarországon olyan család, ahol ne kerülne sonka az asztalra húsvétkor, de már a húsipari szakemberek is aggódnak az ára miatt. 

„A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog” – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy az igazi húsvéti sonka még a tavalyi húsból, hosszú érlelési eljárással készül, és igazi szezonális termék, így az árban mindenképp látható lesz, hogy az egy évvel korábbihoz képes komoly változás történt. Ennek pedig az az oka, hogy évközben számtalan olyan hatás érte a húsipari ágazatot, amit a többi termék esetén a folyamatos jelenlét miatt csak apránként érzékeltek a vásárlók –írja az ATV.

Tavaly is jelentősen drágult a sonka húsvét előtt. Akkor arról beszéltek a húsipari szakemberek, hogy inkább kisebb darabokat vittek a vásárlók. Feltehetőleg ez idén is így lesz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.