Drágul az édesség, így a húsvéti csokinyuszi is
Mutatjuk mire figyeljen a húsvéti édességek vásárlásánál.
Tizenöt százalékkal drágult átlagosan idén az édesség, így a húsvéti csokoládéfigurák is – írja az Index. A 150 forintos mini nyuszitól kezdve, a plüssfigurás több ezerforintos csokoládé variációk között idén is könnyen kiszalad a pénz a tárcánkból. Az Árfigyelőn ne keresse, nem számít alapélelmiszernek a csokoládé. Spórolni talán úgy tud, ha nem viszi magával a gyereket vásárolni.
A csokoládéfigurák hazai gyártásának története a múlt évszázad 30-as éveire nyúlik vissza. Hiteles források szerint Stühmer Frigyes, a legnagyobb budapesti csokoládégyár megalapítója kezdte el az akkor még kézi formázású és csomagolású csokoládéfigurák gyártását 1934-ben. Ezek a porcelánszerű bevonattal ellátott figurák nagy népszerűségnek örvendenek ma is.
A két világháború közötti időszakban más, kisebb gyárak is foglalkoztak csokoládéfigurák készítésével, a hiteles emlékek alapján ezek közé tartozott a győri Koestlin Lajos Rt. (ma Győri Keksz), valamint a Szerencsi Csokoládégyár. A gépesített nagyüzemi gyártásra vonatkozó első adat az 1962-ben épített Diósgyőri Édesipari Gyár termelésére vonatkozik, ekkor ide központosították a csokoládéfigurák gyártását – írja a Mindmegette.
Még mindig slágerterméknek számít a húsvéti édesség
„A csokoládéfiguráknál azért egy 10-15 százalékos drágulás mindenképpen megfigyelhető a tavalyhoz képest” – mondta Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója a TV2-nek. Hozzátette: a legtöbben a minőségi csokoládékat keresik, és ha drágább, akkor inkább kevesebbet vásárolnak. Mint mondta, a tejbevonómasszával készült, gyengébb minőségű csokifigurák mostanra már eladhatatlanná váltak, és egyre több vásárló nézi meg a csomagoláson azt, hogy mekkora a csokinyuszi kakaótartalma. A Tények riportjában röviden arra is kitértek, hogy a kereskedők szerint a sonkát és tojást – a csokikkal ellentétben – az ünnep előtti másfél hétben veszik meg a legtöbben.
Miből készül ez az édesség?!
A húsvéti figurák kínálata bőséges. A választék széles, számos fajtából választhatunk. A termékpalettát tejbevonóból (kakaós masszából) formázott figurák és minőségi tejcsokoládé-figurák alkotják. A csokoládéfigurák becsült gyártási összmennyisége Magyarországon közel 7 ezer tonna, és a húsvéti csokik és cukorkák forgalma évről évre dinamikusan nő.
A bevonómasszákból gyártott termékek létrehozását két tényező is indokolja: egyrészt az import anyagok, a csokoládégyártáshoz szükséges kakaóbab viszonylag magas ára, illetve korlátozott beszerzése. Ezekben a termékekben a valódi csokoládé kakaóvaj tartalmát más, olcsóbb, speciális növényi zsiradékkal helyettesítik. Csak az utóbbi néhány évben kezdett növekedni a kereslet a valódi csokoládéból előállított figurák iránt.
A csokoládé szigorú nemzetközi szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. A tejbevonóból, vagyis kakaós masszából készült termékek esetén a kakaóvajat más, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Ezért fordulhat elő az, hogy az értékes kakaóvajat tartalmazó csokinyuszi magasabb áron kapható, mint egy ugyanolyan méretű tejbevonóból készült termék. Kizárólag a csokoládéból készült figurák tartalmaznak kakaóvajat. Ez az összetevő tartalmazza az illatanyagokat, mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a tejbevonóból készült termékekben nincsenek meg – írja a Mindmegette.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)