OMSZ-lefejezés: az is természeti katasztrófa, ha elmarad a természeti katasztrófa

Dr. Mérő László szerint az OMSZ-lefejezés olyan, mintha természeti katasztrófáért kezdenénk el felelőst keresni.

2022. augusztus 23., 15:00

Szerző:

Dr. Mérő László Facebook-posztban természeti katasztrófával egyenértékűnek minősítette a tűzijáték és a vihar elmaradását is. 

A természeti katasztrófa előrejelzés pontossága

 Mérő posztjában rámutatott, hogy az előrejelzés helyességét csak úgy lehetne leellenőrizni, hogyha 100 hasonló megvizsgált esetből 75-80 alkalommal lenne vihar, 20-25 alkalommal pedig nem. Egyedi eset alapján nem lehet határozottan kijelenteni, hogy téves volt-e az előrejelzés. Mérő mégis azzal folytatja, hogy ilyen esetekben a szakszerű válasz egy százalékos értéksáv, ezért a a meteorológusok előrejelzése a szakmai követelményeknek megfelelően helyes volt. Ha valaki pontosabb előrejelzést adott volna, több lett volna a hibázás esélye.

„Van az úgy, hogy biztosat valóban nem lehet mondani” 

– foglalja össze Dr. Mérő László.

A kormány elhalasztotta a tűzijátékot 

Ez azonban utólag nem bizonyult elégséges válasznak a politikusok számára. Hogy hogyan ítéljük meg azt a döntést, amit ezután az operatív törzs hozott, az kockázatvállalási hajlandóság kérdése. Mérő úgy látja, hogy felelőtlenség lett volna a 2006-os tűzijátékon történtek megismétlődésének esélyét vállalni a mulatság kedvéért. A meteorológusok a helyzet megvitatásához minden szükséges információt átadtak.

A lefújás egyértelműen nem a meteorológusok döntése volt, hanem a politikusoké. Az ő dolguk, hogy az összes rendelkezésükre bocsátott információ alapján válasszanak a lehetőségek közül, írja Mérő. 

 „Ha rossz döntés volt a tűzijáték lefújása, akkor ez nem a meteorológusok rossz döntése, hanem a politikusoké.”

Még abban az esetben is, ha jó döntésnek fogadjuk el a tűzijáték elhalasztását, felmerül a kérdés, hogy ki a felelős a halasztás miatt keletkezett károkért. Mérő László szerint a vihar elmaradása miatt keletkezett kár – legyen az anyagi vagy érzelmi – ugyanúgy természeti katasztrófának minősül, mintha megtörtént volna a vihar és az okozott volna gondokat. Egy természeti katasztrófáért pedig senki sem felelős, vagy ha valakit mégis annak kiáltanak ki, az nem egyéb, mint bűnbak-képzés.

Különösen elkeserítő, hogy a kormány reakciója egy pánikszerű „lefejezés” volt, és következő lépésként a Századvég szakértője, a jogász Lomnici Zoltán a TV2-ben még a szabotázs lehetőségét is meglengette. A politikus munkájának  velejárója és kockázata az, hogy sokszor bizonytalan helyzetekben kell döntést hoznia, és ezt a bizonytalanságot semmilyen szakértői vélemény sem tudja maradéktalanul eltörölni. 

„Aki az ilyesfajta tévedés lehetőségét nem tudja felvállalni, az a szememben nem politikus, hanem akarnok. Aki pedig az ilyen tévedésért hajlamos a politikusokat hibáztatni, az keressen magának egy tévedhetetlen diktátort” – zárta le posztját Mérő László.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy szélvihar következtében kidőlt fa Hollandiában 2021 június 18-án. fotó: Sem van der Wal / ANP / AFP)

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.