OMSZ-lefejezés: már a külföldi sajtó is a meteorológiai szolgálat vezetőinek kirúgásával foglalkozik

Az angol, német és az olasz is sajtó is az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek kirúgásával foglalkozik.

2022. augusztus 23., 12:24

Szerző:

Már a külföldi sajtó, köztük a német, osztrák, olasz és az angol sajtó is az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek kirúgásával foglalkozik. Közben az OMSZ középvezetői is kiálltak az eltávolított irányítók mellett és független viszgálatot követelnek az ügyben. Az ügy még a fideszes holdudvart is megosztja.

Gyorsan megtalálták a „felelősöket”

Ahogyan arról többször beszámoltunk, Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

Az osztrák Kronen Zeitung az eset és a 2006-os tűzijáték során történt tragikus események ismertetése mellett azt írja: Palkovics László bár nem indokolta a döntést, az ellenzéki média azt gyanítja, hogy a két vezető leváltása összefügg az augusztus 20-ai tűzijáték lemondásával.

A lap emlékeztetett Orbán Viktor látványos távollétére is (erről lapunk is többször beszámolt itt és itt és itt). Mint írják, a kormányfő nem vett részt egyik ünnepségen sem és nem adott át kitüntetéseket, csak egy rövid Facebook-posztban emlékezett meg az ünnepről.

A Spiegel.de hosszabb anyagában azt írja: a jobboldali populista kormányhoz közel álló média azzal vádolta az OMSZ-t, hogy „hamis” információkkal akadályozta meg a tűzijátékot.

Szintén beszámolt a szolgálat lefejezéséről a BBC is. Mint írják, bár az OMSZ bocsánatot kért, ez már késő volt, nem mentette meg a szolgálat vezetőit.

Az olasz Blitz quotidiano szerint a két vezetőt azt követően váltották le, hogy a kormányt több kritika érte, amiért felfüggesztették a tűzijátékot.

A The Guardian hosszabb beszámolót szentelt az esetnek. Mint írják: „Európa legnagyobb tűzijátékát” halasztották el Magyarországon, mert az OMSZ zivatarokat és széllökéseket jósolt a fővárosba.

A lap emlékeztet: a kormánymédia már a döntés előtt élesen bírálta az OMSZ-t, amiért „félrevezető tájékoztatást adott az időjárásról az operatív törzsnek”.

Mint írják: az AFP francia hírügynökség érdeklődött a Palkovics László vezette Ipari és Technológiai Minisztériumnál a döntés okáról (ahogyan lapunk is), de választ még nem kaptak.

(Kiemelt kép: The Guardian címlap. Fotó: 168.hu)

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.