Árvíz: fontos kérést tett közzé az Országos Mentőszolgálat

A Duna áradása országszerte komoly közlekedési problémákat okoz, ezért az Országos Mentőszolgálat fokozott óvatosságot kér az autósoktól.  

2024. szeptember 20., 16:02

Szerző:

Az Országos Mentőszolgálat egy, a közösségi oldalukon megosztott posztban kérte az autósokat arra, legyenek nagyon körültekintőek és türelmesek ezekben a napokban. Mint írták, lehetőség szerint mindenki kerülje el a folyópartot a balesetek elkerülése érdekében. 

Erre kérik az autósokat 

A bejegyzésben kiemelték, a lezárások és a nehezített közlekedési körülmények a mentőket is akadályozhatják abban, hogy a lehető leggyorsabban betegeikhez érjenek, így most még fontosabb, hogy az utakon közlekedők a megszokottnál is körültekintőbben járjanak el és segítsék a mentők haladását, akár megmentve ezzel valaki életét. A mentők ezen túlmenően a kommentszekcióban így fogalmaztak:

Aki tud, segítsen az árvíz elleni védekezésben! Aki azonban nem tud részt venni a munkálatokban, kérjük, a szakemberek és önkéntesek tevékenységét fotózkodással, bámészkodással ne akadályozza! Az árvíz-selfie nem segítség 

– közölték. 

Az Országos Mentőszolgálat felkészült

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence egyébként az árvízvédelmi operatív törzs péntek reggeli ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, a mentőszolgálat az árvíz miatti útlezárásokhoz folyamatosan alkalmazkodva módosítja a betegutakat. Az Országos Mentőszolgálat amúgy felkészült az árhullám érkezésére, az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot. A veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését. A közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója pedig aktívan részt vesz az árvízvédelmi operatív törzs munkájában. A mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson. 

Zöld számot hozott létre a kormány 

Amint azt portálunk is megírta az árvízi védekezéssel összefüggésben egy zöldszámot hozott létre a kormány: a 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat is itt lehet megtenni.

(Kiemelt képünk illusztráció, Forrás Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook oldala)