A Duna vízszintje elérte a 8 métert, Orbán Viktor szerint az árvíz még eltart egy ideig

Az árvíz próbára fogja tenni a védelmi rendszereket és arra kell készülni, hogy csak nagyon lassú apadás után állhat helyre az élet.

2024. szeptember 20., 11:05

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz kapcsán egyeztetett az operatív törzzsel, majd ismét sajtótájékoztatót tartott, ahol azt is elmondta, meddig tarthat az áradás – adta hírül a Telex.

A miniszterelnök kiemelte, hogy mindenképpen jó hír, hogy az időjárás-előrejelzések igaznak bizonyultak, így a csapadék nem nehezítette tovább az árvízi védekezést. Ugyanakkor a folyók még nem érték el a maximális vízszintjüket, így továbbra is teljes készültséget tartanak fenn a hatóságok.

Mint elmondta, az árvízi védekezés most már 754 kilométerre terjed ki, ami a tegnap 614 kilométerhez képest jóval nagyobb megterhelést jelent a vízügyi szakemberek számára is. A folyók folyamatosan emelkednek, a legnagyobb problémát pedig az jelenti, hogy a tetőzést követően a vártnál hosszabb ideig tart majd az apadás, ez elsősorban a Lajta és a Duna mentén igényel extra figyelmet mindenkitől. Azonban a Rába és a Répce vízgyűjtő területeiről sem szabad megfeledkezni, ezeken a vízgyűjtő területeken is veszélyes helyzet alakulhat ki.

A gátak és védelmi rendszerek eddig jól teljesítettek, bizonyos településeken azonban még mindig nem teljes a készültség, így a munkálatok továbbra is gőzerővel zajlanak Budapesttől délre. Baján is van még teendő, hiszen ott olyan súlyos a helyzet, hogy a város bizonyos részeiről evakuálni kellett a lakosságot is.

Az árvíz a fővárost sem kíméli

A Margitszigeten komoly küzdelem zajlik, mivel a homokzsákok nem azonos magasságúak mindenhol a déli lejtés miatt: itt annak ellenére is nagy a készültség, hogy a szigetet már napokkal ezelőtt lezárták. Sajnos mindenütt van mitől tartani, ugyanis a szomszédos országokból érkező hírek aggasztóak. A Boris nevű ciklon extrém mennyiségű csapadékot hozott, ennek hatására Közép-Európa számos folyója kilépett a medréből, és a híradások szerint az sem ritka, hogy teljes városokat elönt a víz.

Magyarországon egyelőre több településen is nehéz helyzet alakult ki. Kismaroson elöntötte az utcákat is a víz, ott már csak csónakokkal lehet közlekedni, de Baja is veszélyben van, Kisoroszit pedig teljes egészében elzárta a külvilágtól az áradás.

A miniszterelnök szerint jövő héten csütörtökig kell kitartani, addig azonban még bőven van teendő. Ott sem lehet megnyugodni, ahol már bekövetkezett a tetőzés, ugyanis bárhol megsérülhetnek a gátak, a szivárgásokat pedig azonnal kezelni kell. Mint elmondta, mostanra már jóval kevesebb önkéntes segíti az árvízi védekezést, ebben azonban még számítanak rájuk, mert a járőrözést nem lehet abbahagyni.

Orbán Viktor szerint mezőgazdasági kárral számolni kell, de ez nem lesz jelentős. Az árterekben épült házak miatt sokan anyagi kárt szenvedhetnek, ami a miniszterelnök szerint a biztosítókra tartozik, ebbe a kormány nem kíván beavatkozni. Véleménye szerint a helyzet komolyságához képest sikerül szerencsésen átvészelni az ár levonulását.

A védekezés irányítását a vízügyi szakemberekre bízza, az ő szavuk a döntő minden nagyobb horderejű kérdésben. A Duna jelenleg meghaladja a 800 centiméteres magasságot Budapestnél, ez tovább fog emelkedni, de a jelenlegi előrejelzések szerint a kritikus 9 méteres magasságot biztosan nem fogja elérni. A németországi esőzések azonban tovább duzzasztják a folyókat, így az áradás, majd az apadás még napokig elhúzódhat.

(Kiemelt képünk szeptember 19-én készült. Fotó: Kisbenedek Attila /AFP)